Sokat bukhat az a gazda, aki ezt nem intézi el néhány napon belül

Sokat bukhat az a gazda, aki ezt nem intézi el néhány napon belül

agrarszektor.hu
Október hónapban a szabadföldi munkálatokkal is készülünk a télre, s még mindig akad egy-két elintézendő feladat a támogatásokhoz kapcsolódóan is. Így van ez többek között a VPAKG szántó, horizontális-, aszály- és erózióérzékeny szántó támogatások esetében, amikor a 3 éves kötelezettségvállalási időszak alatt egyszer kötelező zöldtrágya vagy istállótrágya alkalmazása a teljes területen - kivéve, ha ott mindvégig évelő szálas növények termesztése zajlik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ugyanakkor további vállalásként még egyszer megtehető mindez a horizontális szántó esetében talajaink szervesanyag-készletének, szerkezetességének, biológiai sokféleségének megőrzése, javítása érdekében. Amennyiben a gazdálkodó már ez évben szeretné teljesíteni mindezt zöldtrágya vetésével - mely egyben hasznos takarónövény is - azt még október 31-ig megteheti. Persze a jóváíráshoz szükséges az is, hogy a terv az egységes kérelemben is bejelentésre került időben. A zöldtrágyanövények listáját a felhívás 18. számú melléklete tartalmazza - írja a NAK. A vetésváltási szabályok megtartása érdekében tervezett hagyományos másodvetés is ezen időpontig tehető meg, ugyanis a hatályos jogszabály szerint nem vehető figyelembe olyan másodvetés, amely a tárgyév október 31-e és a tárgyévet követő év február 15-e között kerül elvetésre.

EZ IS ÉRDEKELHET

(Az ökológiai másodvetést október 1-ig kellett elvetni!). A hagyományos másodvetést nem kellett előre betervezni, az anélkül is elfogadott. Fontos azonban, hogy a vetés időpontját 15 napon belül jelentsük be a MÁK elektronikus felületén. A másodvetésnek 60 napig legalább a területen kell lennie. A VPAKG belvízérzékeny gyep zonális tematikus előíráscsoport esetében a betakarított széna lehordását legkésőbb adott év október 31-ig el kell végezni. Amennyiben a gazdálkodó Natura2000 gyepterülettel rendelkezik, úgy október 31. és április 23. között történő legeltetéshez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?