2023. június 1. csütörtök Tünde

Itt a nagy bejelentés: komoly támogatást kapnak 2023-tól ezek a gazdák

agrarszektor.hu
2023-ban is folytatódik a Széchenyi Kártya Program. A kormány döntése értelmében januártól hat temék marad a programban: egy folyószámla- és egy likviditási hitel, egy kisebb vállalkozásokat segítő mikrohitel, a turisztikai és az agrárágazatot segítő programok, illetve egy, az energiahatékonysági fejlesztéseket támogató hitel.

Az orosz-ukrán háborúban az Oroszország ellen hozott uniós szankciók rendkívül hátrányos gazdasági következményekkel járnak a hazai kkv-k számára. A kamatlábak magasak, a hitelfeltételek szigorodnak, forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, az energiahatékonysági fejlesztésekhez pedig forrásokra van szükségük. Ebben a helyzetben a kormánynak kézzelfogható segítséget kell nyújtania. A magyar kkv-k talpon maradásának és versenyképesének megőrzése érdekében a magyar kormány arról döntött, hogy 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5%-os ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeit. Januártól 6 darab termék marad: a folyószámla-és likviditási hitel mellett továbbra is elérhetők lesznek a kisebb vállalkozásoknak szóló termékek (mikrohitel), a turisztikai és agrárágazatot segítő programok (Széchenyi Turisztikai Kártya és Agrár Széchenyi Beruházási Hitel), és az energiahatékonysági fejlesztéseket támogató Széchenyi Zöld Beruházási Hitel is.

Kiemelendő továbbá, hogy a Széchenyi Kártya Program kulcsszerepet játszik a kormány által bejelentett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban is. A résztvevő vállalatok számára ugyanis lehetőség van arra, hogy az energiahatékonysági beruházásaikat a kedvező, 5%-os kamat mellett elérhető Széchenyi Zöld Beruházási Hitel segítségével hajtsák végre. A hitel igénybevételekor pedig a kormány önerőtámogatást nyújt legfeljebb a beruházás összköltségének 15%-a erejéig. A Programfeltételeit a www.energiatamogatas2022.hu portálon elhelyezett felhívás tartalmazza, a regisztráció október 20-án indult el az oldalon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?