Azonnali lépéseket sürgetnek: ezen múlhat az egész világ élelmezése

Azonnali lépéseket sürgetnek: ezen múlhat az egész világ élelmezése

agrarszektor.hu
Magyarország minden eszközzel támogatja a szárazföldi gabonafolyosó működését - közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy globális élelmezési válság alakulhat ki, ha az ukrán gabonát nem sikerül a világpiacra eljuttatni. Nagy István szerint a tárgyalások azonnali megkezdésére van szükség ahhoz, hogy a Fekete-tengeri kikötőkből a gabonaszállító hajók ki tudjanak futni. Kifejtette, a kialakult helyzetben felértékelődik a szárazföldi útvonalak szerepe. A biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében szükséges az ukrajnai gabonaexport folytonosságának garantálása, amihez pedig gyors és hatékony szállítási útvonalak kellenek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rámutatott, az orosz-ukrajnai háború veszélyezteti a globális élelmezésbiztonságot, ezért Magyarország és a régió országainak közös felelőssége a segítségnyújtás. Ennek egyik fontos eleme a Szolidaritási Folyosók működtetése, amelynek köszönhetően jelentősen megnőtt az Ukrajnából származó gabona- és olajosmag-importunk, további kiemelt cél a szállítási kapacitások bővítése. Nagy István példaként említette, hogy az Eperjeskén és Záhonyon keresztül Ukrajnából hazánkba érkező gabona és napraforgó mennyisége a havi pár tízezer tonnáról kétszázezerre nőtt - írja az AM közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország számos vasúti infrastrukturális fejlesztést hajtott végre az elmúlt időszakban, elég csak a Fényeslitkén megvalósult beruházásra gondolni. Emellett azonban továbbra is szükség van az átrakodási kapacitások növelésére és új fejlesztések végrehajtására a magyar-ukrán vasúti határszakasz térségében. Hazánk az orosz-ukrán fegyveres konfliktus mielőbbi lezárásában, a békében érdekelt, ami a világ biztonságos élelmezésének is az alapja - hangsúlyozta a tárcavezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55