Most érkezett a hír: fontos döntést hozott a Bizottság a magyar mezőgazdaságról

Most érkezett a hír: fontos döntést hozott a Bizottság a magyar mezőgazdaságról

agrarszektor.hu
Elfogadta Magyarország tervét az Európai Bizottság a Közös Agrárpolitika (KAP) következő hétéves költségvetésére vonatkozóan. Mindez azt jelenti, hogy az összesen 270 milliárd eurós keretből 8,4 milliárd eurót kap hazánk 2027-ig. 

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Bejelentette az Európai Bizottság, hogy elfogadta Magyarország tervét a KAP következő hétéves költségvetésére vonatkozóan - írja a HVG. Így az amúgy 270 milliárd eurós keretből hazánk 8,4 milliárd eurót kap 2027-ig, amely a nemzeti önrésszel 10 milliárd euróra egészül ki. A tájékoztatás szerint Magyarország ebből az összegből 2 milliárd eurót fordít majd a környezetvédelmi és éghajlati célokra, illetve a zöld programokra, 186 millió euró pedig a fiatal gazdálkodóknak jár. A tervben szereplő intézkedések 8800 fiatal gazdának segíthetnek a mezőgazdasági tevékenység megkezdésében, de 7700 gazdaság korszerűsítése is előtérbe kerül általa. Ezenkívül Magyarország a vidékfejlesztési költségvetés 38 százalékát agrár-környezetvédelmi beavatkozásokra, 8 százalékát az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére, 5 százalékát pedig a mintegy 162 631 hektáron elterülő Natura 2000 területek védelmére fordítja.

A magyar kormány eredetileg 2021. december 30-án nyújtotta be az első javaslatát az új KAP-ra vonatkozóan, majd a bizottsági észrevételekre reagálva 2022. október 14-én felülvizsgált javaslatot adott be, amelyet most, november 7-én hagytak jóvá. Magyarország egyébként a 14. ország, amelynek elfogadják a KAP-ra vonatkozó tervét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 2. 16:17