Most érkezett a hír: fontos döntést hozott a Bizottság a magyar mezőgazdaságról

Most érkezett a hír: fontos döntést hozott a Bizottság a magyar mezőgazdaságról

agrarszektor.hu
Elfogadta Magyarország tervét az Európai Bizottság a Közös Agrárpolitika (KAP) következő hétéves költségvetésére vonatkozóan. Mindez azt jelenti, hogy az összesen 270 milliárd eurós keretből 8,4 milliárd eurót kap hazánk 2027-ig. 

Bejelentette az Európai Bizottság, hogy elfogadta Magyarország tervét a KAP következő hétéves költségvetésére vonatkozóan - írja a HVG. Így az amúgy 270 milliárd eurós keretből hazánk 8,4 milliárd eurót kap 2027-ig, amely a nemzeti önrésszel 10 milliárd euróra egészül ki. A tájékoztatás szerint Magyarország ebből az összegből 2 milliárd eurót fordít majd a környezetvédelmi és éghajlati célokra, illetve a zöld programokra, 186 millió euró pedig a fiatal gazdálkodóknak jár. A tervben szereplő intézkedések 8800 fiatal gazdának segíthetnek a mezőgazdasági tevékenység megkezdésében, de 7700 gazdaság korszerűsítése is előtérbe kerül általa. Ezenkívül Magyarország a vidékfejlesztési költségvetés 38 százalékát agrár-környezetvédelmi beavatkozásokra, 8 százalékát az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére, 5 százalékát pedig a mintegy 162 631 hektáron elterülő Natura 2000 területek védelmére fordítja.

A magyar kormány eredetileg 2021. december 30-án nyújtotta be az első javaslatát az új KAP-ra vonatkozóan, majd a bizottsági észrevételekre reagálva 2022. október 14-én felülvizsgált javaslatot adott be, amelyet most, november 7-én hagytak jóvá. Magyarország egyébként a 14. ország, amelynek elfogadják a KAP-ra vonatkozó tervét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?