Nagy változás jön rengeteg élelmiszernél: ez a döntés sok mindent átalakíthat

Nagy változás jön rengeteg élelmiszernél: ez a döntés sok mindent átalakíthat

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelzésének is köszönhetően megszűnt az exportra értékesítő, belföldön NETA-köteles terméket előállító élelmiszeripari vállalkozások népegészségügyi termékadó fizetési kötelezettsége. Ezáltal a magyarországi feldolgozók nem lesznek a külpiacokon versenyhátrányban a külföldi cégekkel szemben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kamara 2022 őszén javasolta a Kormánynak, hogy az exportpiacra történő termék-előállítás esetén a kiszállított termékekre vonatkozóan a láncolatban a termék-előállítók mentesüljenek a NETA-fizetési kötelezettség alól. A kormányzat is érzékelte ezen javaslat indokoltságát, és rövid időn belül módosította az adójogszabályokat. A Magyar Közlönyben 2022. november 7-én megjelent - az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet népegészségügyi termékadóval összefüggő módosításáról szóló - 441/2022. (XI. 7.) Korm. rendelet megoldást hozott a korábbi problémára - írja NAK közleményében. A módosítás eredményeként 2022. november 8-tól népegészségügyi termékadó mentessé váltak azok a belföldi piacon NETA-köteles termékek, amelyek változatlan formában, vagy végtermék előállításához történő felhasználást követően bizonyíthatóan az exportpiacokon kerülnek értékesítésre.

EZ IS ÉRDEKELHET

A NETA-mentesség a módosítás következtében már kiterjed az exportra szánt termékek alapanyagául (összetevőül) szolgáló, önállóan a belföldi NETA-fizetési körbe tartozó termékekre is, amelyekre a NETA törvény korábbi hatálya kötelezettséget írt elő. Az exportált terméket előállító vállalkozásnak a végtermék előállításához felhasznált összetevő mennyiségét hitelt érdemlően igazolnia kell. A NAK üdvözli az általa is kezdeményezett jogszabály-változást. Az új szabályozás révén az alapanyagaikat akár belföldről beszerző, de termékeiket exportra értékesítő vállalkozások sem kerülnek versenyhátrányba ezáltal a külpiacokon a külföldi versenytársaikkal szemben. Az exportpiacokra értékesített termékek versenyhátrányának megszüntetéséhez hasonlóan a kamara továbbra is javasolja, hogy a belföldi piacra szánt termékeknél is szűnjön meg a halmozódó NETA-fizetés az összetett összetevőjű termékek esetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?