Figyelmeztetik a borászatokat: sokat bukhat, aki ezt nem intézi el a napokban

agrarszektor.hu
Hamarosan lejár az idő, és mindössze néhány napjuk maradt a borászatoknak arra, hogy gépparkjuk modernizálására támogatást igényeljenek. Az érintettek százmillió forintot nyerhetnek el az európai ­uniós forrásból finanszírozott pályázaton. Mindezt február 15-ig tehetik meg.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Újabb lehetőséget kaptak a hazai borászatok a fejlesztésre. Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő, gépbeszerzést célzó támogatást az idén is igénybe vehetik az ágazat szereplői. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának tájékoztatása szerint az európai uniós forrásra február 15-ig pályázhatnak az érintettek. A program keretében egy-egy borászat legfeljebb százmillió forintos támogatáshoz juthat. A támogatás intenzitását figyelembe véve az őstermelők, valamint a kis- és közepes vállalkozások járnak a legjobban, a kisebb borászatok ugyanis a géppark tervezett megújításának költségét - településtől függően - 40-50 százalékban fedezheti az elnyert összeg. A nagyvállalatok esetében a támogatási intenzitás a borászati gép, technológiai berendezés nettó vételárának 20-25 százaléka lehet - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Igen széles skálán mozog a támogatás felhasználása, hiszen a forrás költhető szőlőfeldolgozáshoz, mustkezeléshez, bor, pezsgő vagy habzóbor készítéséhez, tárolásához, érleléséhez és kiszereléséhez kapcsolódó gépekre és berendezésekre, valamint az ügyvitelt és vállalatirányítást szolgáló hardver- és szoftverbeszerzésre is. Sőt, még az üzemen belüli anyagmozgatáshoz, raktározáshoz, csomagoláshoz kapcsolódó gépek is elszámolhatók a pályázatban, de még a berendezések üzemeltetését szolgáló napelem- vagy napkollektorrendszer beszerzésére és üzembe helyezésére is kérhető támogatás. Ha valamelyik borászat elnyeri a támogatást, akkor az cserébe vállalja azt, hogy a támogatás folyósításától számított legalább öt évig rendeltetésének megfelelően használja, üzemelteti. Fontos, hogy a támogatási kérelmeket beérkezési sorrendben bírálja el a Magyar Államkincstár, illetve, az, hogy az elnyert támogatáshoz kapcsolódó kifizetési kérelmeket a vállalkozások november 15-től adhatják be. Nagy István korábbi beszámolója szerint egyébként a múlt év őszéig több mint 24 milliárd forint jutott a támogatásra. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?