Figyelmeztetik a borászatokat: sokat bukhat, aki ezt nem intézi el a napokban

Figyelmeztetik a borászatokat: sokat bukhat, aki ezt nem intézi el a napokban

agrarszektor.hu
Hamarosan lejár az idő, és mindössze néhány napjuk maradt a borászatoknak arra, hogy gépparkjuk modernizálására támogatást igényeljenek. Az érintettek százmillió forintot nyerhetnek el az európai ­uniós forrásból finanszírozott pályázaton. Mindezt február 15-ig tehetik meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Újabb lehetőséget kaptak a hazai borászatok a fejlesztésre. Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő, gépbeszerzést célzó támogatást az idén is igénybe vehetik az ágazat szereplői. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának tájékoztatása szerint az európai uniós forrásra február 15-ig pályázhatnak az érintettek. A program keretében egy-egy borászat legfeljebb százmillió forintos támogatáshoz juthat. A támogatás intenzitását figyelembe véve az őstermelők, valamint a kis- és közepes vállalkozások járnak a legjobban, a kisebb borászatok ugyanis a géppark tervezett megújításának költségét - településtől függően - 40-50 százalékban fedezheti az elnyert összeg. A nagyvállalatok esetében a támogatási intenzitás a borászati gép, technológiai berendezés nettó vételárának 20-25 százaléka lehet - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Igen széles skálán mozog a támogatás felhasználása, hiszen a forrás költhető szőlőfeldolgozáshoz, mustkezeléshez, bor, pezsgő vagy habzóbor készítéséhez, tárolásához, érleléséhez és kiszereléséhez kapcsolódó gépekre és berendezésekre, valamint az ügyvitelt és vállalatirányítást szolgáló hardver- és szoftverbeszerzésre is. Sőt, még az üzemen belüli anyagmozgatáshoz, raktározáshoz, csomagoláshoz kapcsolódó gépek is elszámolhatók a pályázatban, de még a berendezések üzemeltetését szolgáló napelem- vagy napkollektorrendszer beszerzésére és üzembe helyezésére is kérhető támogatás. Ha valamelyik borászat elnyeri a támogatást, akkor az cserébe vállalja azt, hogy a támogatás folyósításától számított legalább öt évig rendeltetésének megfelelően használja, üzemelteti. Fontos, hogy a támogatási kérelmeket beérkezési sorrendben bírálja el a Magyar Államkincstár, illetve, az, hogy az elnyert támogatáshoz kapcsolódó kifizetési kérelmeket a vállalkozások november 15-től adhatják be. Nagy István korábbi beszámolója szerint egyébként a múlt év őszéig több mint 24 milliárd forint jutott a támogatásra. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?