Megtudtuk: óriási segítség érkezhet a magyar gazdáknak márciusban

Megtudtuk: óriási segítség érkezhet a magyar gazdáknak márciusban

agrarszektor.hu
Nemsokára újabb kedvezményes hitelkonstrukciók javíthatnak a magyar gazdák likviditási helyzetén. Nagy István agrárminiszter egy képviselői kérdésre adott válasza alapján még idén márciusban újraindulhatnak a Magyar Fejlesztési Bank ágazatspecifikus forgóeszköz hitelprogramjai, ezzel pedig mintegy 20 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitel juthat el a mezőgazdasági termelőkhöz és a feldolgozókhoz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tovább bővülnek a magyar gazdák forgóeszköz-finanszírozási lehetőségei: márciustól ugyanis várhatóan újra elérhetőek lesznek a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott ágazatspecifikus forgóeszközhitelek. Erről Nagy István számolt be a parlamentben egy képviselői kérdésre adott válaszában - írta meg a Magyar Nemzet. A tárcavezető szerint a hitelprogramok részeként (MFB agrár forgóeszköz hitelprogram, MFB TÉSZ forgóeszköz hitelprogram, MFB élelmiszeripar forgóeszköz hitelprogram) az agrárvállalkozások mérettől függetlenül összesen 20 milliárd forint kedvezményes kamatozású, akár hatéves futamidejű forgóeszközhitelt vehetnek fel. 

A konstrukció részeként ráadásul 3 év türelmi időt is kapnak az érintettek. Ezzel a lehetőséggel 2023. december végéig élhetnek a gazdálkodók. A hitelekhez az Agrárminisztérium 60%-os, de legfeljebb 4 százalékpont mértékű kamattámogatást nyújt. Így a vállalkozások által fizetendő hitelkamat a jelenlegi piaci adatok alapján rendkívül kedvező lesz, 6,6-7,1 százalékpont körül alakul majd.

Az elmúlt hónapokban több ágazati hitelprogramot is komoly kedvezménnyel vehettek igénybe a termelők. Ilyen például az aszály, és annak hatásai miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók számára elérhető kedvezményes Agrár Széchenyi Kártya konstrukció. A kormányhivatalok által igazolt aszálykárral érintett termelők esetében pedig továbbra is lehetőség van az agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitelhez kiemelt mértékű, legfeljebb 14 százalékpont mértékű kamattámogatást igénybe venni. A kiemelt támogatás a jelenlegi szabályozás szerint március végéig vehető igénybe, vagyis a kamattámogatást a 2023. március 31-ig megkötött hitelszerződések esetében lehet érvényesíteni.

A gazdálkodók likviditását segíti az is, hogy az év végéig nem kell fizetniük a korábban felvett hiteleiket. A moratóriumba 2022. szeptember 15-ig jelentkezhettek a termelők. A határidőig összesen 286,6 milliárd forintnyi mezőgazdasági hitel visszafizetésére igényeltek és kaptak haladékot. A hiteleiket - a jelenleg érvényes jogszabály alapján - 2024-től kezdődően kell tovább törleszteniük majd. A moratóriumban nem szereplő hitelek esetében nagy könnyebbséget nyújtott a kamatstop bevezetése, az intézkedés szintén ez év végéig marad érvényben. A kis- és közepes vállalkozások számára bevezetett kamatstop nagy segítséget nyújtott a változó kamatozású mezőgazdasági hitelek törlesztési terheinek érdemi csökkentése révén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02