Új világ jön az agrárfinanszírozásban: erre készülhetnek a magyar gazdák

Új világ jön az agrárfinanszírozásban: erre készülhetnek a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Egyre nagyobb szükség van a mezőgazdaságban az innovációra, mivel a klímaváltozás mind komolyabb terheket jelent az ágazat szereplői számára. Ráadásul ez a probléma egy ideig még csak növekedni fog. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy legyenek külön a mezőgazdaságra szabott banki szolgáltatások, a megváltozó körülményeket is számításba vevő finanszírozási és biztosítási opciók.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bár a pénzügyi szektor az utolsók között fogadta el, hogy a digitalizáció megkerülhetetlen része a jövőnek, az elmúlt években rengeteget lehetett hallani a hagyományos bankok korszerűsítési terveiről, az online bankolásról, illetve a neobankok előretöréséről. Ezáltal a szektor szereplői ma már képesek modern pénzügyi szolgáltatásokkal támogatni a gazdaság különböző ágazatait - olvasható a Világgazdaság oldalán. Egy ideje különösen látványos a mezőgazdasági vállalatoknak szóló kínálat folyamatos bővülése.

Elsőre nem egyértelmű, hogy miben más egy mezőgazdasági szektorra szabott banki termékpaletta. A helyzetet megkönnyíti egy kiváló példa: a brit Oxbury Bank az első mezőgazdaságra szakosodott digitális bankként kezdte meg a működését 2021-ben. Az induláskor azt tűzték ki célul, hogy a mezőgazdasági kkv-k támogatásával hozzájáruljanak az élelmiszer-biztonság növekedéséhez, valamint a természetbarát termelés fellendüléséhez. A bank mára nyereségesen működik, és két év alatt ez egy hatalmas eredmény. 

Az Oxbury egyéni igényekhez illeszkedő hiteleket, faktoringot, illetve nyersanyagokra vagy számlákra fordítható hitelkeretet kínál ügyfeleinek. A vezetőség szerint a kkv-szektor különösen ki van téve a jelenkori nehézségeknek, legyen szó a gazdaság lassulásáról, az akadozó ellátási láncokról vagy épp az egyre gyakoribb aszályos időjárásról. A finanszírozásra szoruló vállalatokat likviditásuk és pénzügyi egészségük megerősítésében igyekszik segíteni. A megtakarítani képes farmerek és termelők pedig kedvező kamatok mellett kezdhetnek megtakarításba. A bank emellett egy olyan megtakarítási számlával is rendelkezik, amelynek kamataiból kizárólag belföldi faültetési projekteket finanszíroz a digitális bank. De minden betét esetén alapszabály, hogy azokból csak mezőgazdasági szereplőknek hiteleznek.

A biztosítási szektorban is nagy változások zajlanak. A korszerűtlen, rengeteg papírmunkával és személyes ügyintézéssel járó termékek lassan, de biztosan szorulnak vissza. Helyüket olyan konstrukciók veszik át, amelyek nem csupán online igényelhetők, de kialakításukban is nagy szerep jut a modern technológiáknak. Ilyen lehet a mesterséges a intelligencia, a big data vagy épp a blockchaintechnológia.

A mezőgazdaságban különösen nagy szükség van az innovációra, hiszen a klímaváltozás egyre nagyobb terheket ró a szektor szereplőire, ez a probléma pedig egy ideig még csak növekedni fog. A biztosítóknak lehetőséget kell adniuk a kockázatok elleni védekezésre. Az ezt a célt szolgáló termékek együttesen teszik ki a klímabiztosítások piacát. Ezek lényege, hogy a farmer vagy termelő egy fix díjért cserében kifizetésben részesül, ha egy váratlan környezeti körülmény negatív hatást gyakorol a vállalkozására. Például egy gazdálkodó köthet egy adott időszak és terület várható csapadékmennyiségére vonatkozó biztosítást. Ha a csapadék mennyisége optimálisan alakul, akkor a termés megfelelő, és ebben az esetben nem jár kifizetés. Egy váratlan aszály esetén viszont a gazdaság fennmaradását is elősegítheti a biztosítási összeg, amelyre jogosulttá válik a kedvezőtlen körülmények miatt. 

A megköthető biztosítások azonban nem korlátozódnak az eső mennyiségére: lehet biztosítást kötni a napos órák számára, az átlaghőmérsékletre, a hőmérséklet ingadozásának mértékére vagy akár ezen tényezők kombinációjára is. A legtöbb ilyen terméket mostanáig insurtech cégek (azaz digitális biztosítók) dobták piacra, amelyek fejlett adatelemzési eszközök segítségével modellezik az időjárás alakulását, így hatékonyan képesek menedzselni a saját kockázataikat. Az ugyanakkor mindenképp biztató, hogy a pénzügyi szektor résztvevői felismerték a mezőgazdaság támogatásának fontosságát, és a termelők egyre több korszerű banki és biztosítási termék között válogathatnak. A következő évek feladata, hogy ezek ne csupán egy-egy specializálódott fintech és insurtech termékpalettáján jelenjenek meg, hanem a hagyományos pénzintézetek is konzisztensen képviseljék mezőgazdasági ügyfeleik folyamatosan alakuló érdekeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?