Kiderült: nagy segítséget kaphatnak ezek a magyar termelők

agrarszektor.hu
A fenntarthatóság és a fenntartható környezet egyre fontosabbá válik a mindennapjainkban, ezek megteremtésében fontos szerepet játszanak a tájépítészeknek és a díszkertészeteknek. Az ágazat azon dolgozik, hogy az úgynevezett ökológiai fordulathoz szükséges fejlesztéseket kiszámíthatóan és tervezetten lehessen végrehajtani. Az új KAP pályázatok pedig biztosítják a szükséges forrásokat.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy két hónapon belül az agrárminiszter asztalára kerülhet a dísznövényágazat stratégiai terve. A szakember szerint a jelenleg érvényes stratégia alapos ráncfelvarrásra szorul, hiszen nyolc évvel korábban készült, az akkori helyzetet és lehetőségeket figyelembe véve. Azóta nagyot fordult a világ, az ágazati stratégiát pedig úgy kell átdolgozni, hogy a világ által elvárt ökológiai fordulatot megjelenítse. Ma már mindenki a saját bőrén érzi, hogy változásra van szükség, a fenntarthatóságra minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kell helyezni, a klímaváltozás ugyanis már a mindennapjaink részévé vált. A változás már elkezdődött, az élet számos területén igyekeznek megvalósítani az úgynevezett ökológiai fordulatot. Ez a célja többek közt az új közös agrárpolitikának (KAP) is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az ő stratégiájuk egyrészt az agrártámogatások megváltozott rendszerére, másrészt a települések beruházásainak zöldhátterét befolyásoló építésügyi szabályokra épül. Hozzátette, az ökológiai változást a dísznövényágazat komolyabb mértékben tudja segíteni. Az ágazat az úgynevezett nem ehető agrártermékek és szolgáltatások kategóriájába tartozik és kétségtelen, hogy ökológiai szolgáltatást nyújt. Más területekhez hasonlóan a dísznövényágazatban is az új technológiák dominálnak, fókuszálni kell az automatizálás, a robotizáció, a munkaerőt kiváltó ­technológiák széles körű elterjesztésére. Mindezen kívül a szakember úgy véli, emellett a biológiai alapok fejlesztésére is nagy hangsúlyt kell helyezni. A Kárpát-medencei genetikai anyagok hasznosítása a termékek előállítása során azért is előnyös lenne, mivel a hazai fajták jobban tudnak alkalmazkodni a megváltozott éghajlati körülményekhez. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Viszont nem szabad megfeledkezni azokról a technológiákról, amik az ágazat által előállított zöldértékek, zöldvagyon fenntartását szolgálják. Ezekben a megoldásokban korszakváltó újdonságok vannak, egyrészt az ökológiai szemlélet beépülése, másrészt modern technológiák és az Európai Unió által is szorgalmazott vegyszerterhelés, káros anyagok mellőzése terén. 

Az ezekhez szükséges tudásanyag és a technológia is adott. Hiány­zik ugyanakkor az a tőke, amivel a szükséges fejlesztéseket meg tudjuk valósítani.

Az új KAP-stratégia pályázatai pedig itt jönnek képbe: az elkövetkezendő időben 5300 milliárd forint szolgálja az agrárium, az élelmiszeripar és a vidéki Magyarország fejlődését. És ez az az összeg, amiből részesülni szeretne a dísznövényágazat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?