Fontos változás történt a területalapú támogatásban: ez rengeteg gazdát érint

Fontos változás történt a területalapú támogatásban: ez rengeteg gazdát érint

agrarszektor.hu
A 2023-2027 évekre vonatkozó Közös Agrárpolitika uniós reformja a fiatal gazdák területalapú többlettámogatása tekintetében több szabályozási elem tekintetében érdemi változást hoz. Kiemelt változásnak tekinthető a várható támogatási mérték és a támogatható területek méretének növekedésén túl a mezőgazdasági tevékenység megkezdésének megítélése, hiszen a támogatási konstrukcióban való részvétel feltételévé vált, hogy a fiatal gazda mezőgazdasági tevékenységét önálló, „üzemvezetői” minőségben nem korábban, mint 2022. június 10-én kezdte meg. E feltétel teljesülése megállapításának módjáról - különös tekintettel az őstermelői családi gazdaságban tag fiatal gazdák tekintetében - jelen tájékoztatás ad részletes információkat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az új támogatási rendszerben az alaptámogatáson felül kiemelt összegű - az első 300 hektárig öt évig várhatóan mintegy 157 euró/hektár - többlettámogatás igénylésére lesz lehetősége mindazon megfelelő képzettséggel vagy legalább két éves szakmai gyakorlattal rendelkező, az első igényléskor a 18. életévét már betöltő, de 40 évesnél fiatalabb gazdáknak, akik mezőgazdasági tevékenységüket önálló, „üzemvezetői” minőségben nem korábban, mint 2022. június 10-én kezdték meg. A nemzeti végrehajtási jogszabály kidolgozása során sikerült olyan megoldást találni, hogy az őstermelők családi gazdaságában nyilvántartott fiatal gazdák számára is elérhetővé váljon ez a támogatási konstrukció.

1. Kik lesznek jogosultak?

  1. nem nyújtott még be egységes kérelmet, vagy már legkorábban 2019-ben igényelt területalapú fiatal gazda támogatást;
  2. mezőgazdasági tevékenységét 2022. június 9-e után kezdte meg;
  3. megfelel a korra és képzettségre vonatkozó kritériumoknak;
  4. alaptámogatásra is nyújt be kérelmet.

2. Hogyan kerül meghatározásra a mezőgazdasági tevékenység megkezdésének
időpontja?

A mezőgazdasági tevékenység megkezdésének időpontja az alábbiak közül a korábbi:

  1. a fiatal mezőgazdasági termelő nyilatkozata szerinti időpont;
  2. a Magyar Államkincstár által adminisztratív nyilvántartások alapján megállapított
    időpont.

3. A Magyar Államkincstár mi alapján állapítja meg a tevékenység megkezdését?

Az első mezőgazdasági támogatási kérelem vagy pályázat benyújtásának időpontja vagy az
alábbi időpontok közül a korábbi:

  1. Önálló őstermelő: Az önálló őstermelői tevékenység nyilvántartásba vételének dátuma, feltéve, hogy az őstermelő mezőgazdasági tevékenységet végez.
  2. Egyéni vállalkozó: Az az időpont, amikor fő vagy melléktevékenységként a mezőgazdasági tevékenység bejegyzésre került.
  3. Jogi személy: Az alapító okirat kiállításának időpontja, amely időponttól a tényleges és hosszú távú ellenőrzést a jogi személyben a fiatal mezőgazdasági termelő látja el, és a jogi személy tevékenységei között fő vagy melléktevékenységként mezőgazdasági tevékenység bejegyzésre került.
  4. Őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) képviselője: Az ŐCSG képviselőjévé válás időpontja, feltéve, hogy az ŐCSG mezőgazdasági tevékenységet végez.
  5. Őstermelők családi gazdaságának tagja: Az az időpont a tevékenység megkezdésének időpontja, amikor az ŐCSG-ben a cselekvőképes őstermelő személyes közreműködésként, önálló gazdasági döntése alapján az ŐCSG tagjainak közreműködésével olyan mezőgazdasági tevékenység végzését kezdte meg, amelynek részben vagy egészben kockázatait viseli, hasznát élvezi („üzemvezetővé válik”).

Azt, hogy a fiatal mezőgazdasági termelő az ŐCSG tagjaként már 2022. június 10-e előtt „üzemvezetővé vált-e” vagy sem, a Magyar Államkincstár egy 20 pontos pontozásos rendszer alapján állapítja meg. A pontozás alapjául az ŐCSG-t létrehozó szerződés és a fiatal mezőgazdasági termelő nyilatkozatai szolgálnak. Az ŐCSG-t létrehozó szerződés esetében kizárólag a 2022. június 9. napján (a kérelem benyújtását megelőző évben az egységes kérelem benyújtására nyitva álló határidő utolsó napja), vagy ennél korábban hatályos szerződésben foglaltak szolgálnak a kincstári értékelés alapjául, az ezen időpont bekövetkezte után bekövetkezett változások nem.

Amennyiben a fiatal mezőgazdasági termelő legfeljebb tíz pontot ér el a pontozáson, akkor az ÖCSG tagjaként még nem kezdte meg a mezőgazdasági tevékenységét, így jogosult lehet az induló fiatal gazda támogatásra. Amennyiben pontjainak száma meghaladja a 10-et, akkor már korábban megkezdte önálló mezőgazdasági tevékenységét, így nem minősül induló fiatal gazdának, és támogatásra sem lesz jogosult. A változásokról a részletes tájékoztató itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13