Itt a bejelentés: 189 millió eurós támogatás jön a magyar gazdaságoknak

Itt a bejelentés: 189 millió eurós támogatás jön a magyar gazdaságoknak

agrarszektor.hu
A gazdaságok első hektárjainak emelt szintű támogatásával a kis és közepes gazdálkodók felé csoportosítanak át 189 millió eurónyi forrást 2023-tól - jelentette be az agrárminiszter csütörtökön, a 35. Bábolnai Gazdanapok ünnepélyes megnyitóján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy István elmondta, hogy az alaptámogatás hektáronkénti 147 eurós összege mellé 1-10 hektárig átlagosan hektáronként 80 euró, míg 10 és 150 hektár között 40 euró többlettámogatást biztosítanak az érintett gazdálkodóknak. Mint fogalmazott, Magyarország kis és közepes gazdálkodás iránti elkötelezettségét mutatja, hogy a kötelező 10% helyett az új támogatási forma keretösszege a teljes évi közvetlen támogatási keretünk 14%-a lesz, ez 189 millió eurót jelent évente - olvasható az Agrárminisztérium oldalán. Az agrárminiszter kiemelte, hogy a többi uniós tagállam terveit ismerve kijelenthető, hogy hazánk a 4. legnagyobb arányban csoportosít át forrást ezzel a támogatási formával a kis és közepes gazdálkodók számára.

Nagy István azt is elmondta, augusztus közepén az ország mezőgazdasági területeinek 80%-át, négymillió hektárt sújtotta aszály. Az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs első intézkedéssorozatában bevezette a hitelmoratóriumot, takarmányszállítási és öntözési támogatási keretet biztosított, valamint lehetővé tette, hogy többször lehessen élni a rendkívüli vízhasználat lehetőségével és felgyorsították az aszálybiztosítások kifizetését. A tárcavezető emellett beszélt arról is, hogy a gazdák digitális átállásának elősegítése érdekében a precíziós gazdálkodás elterjedésére több mint 2600 gazdálkodót részesítettek 193 milliárd forintot meghaladó támogatásban és a mai napig hetente több milliárd forint értékben teljesítenek kifizetéseket.

Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója elmondta, hogy az idén 150 kiállítóval 20 ezer négyzetméteren várja a vásár a látogatókat, 15 gépkapcsolással mutatják be a legújabb erő- és munkagép-fejlesztéseket. A szakiskolai napon a középfokú mezőgazdasági képzésben tanulókat szólítják meg a rendezők, 19 iskolából. A diákok vezetett programon vesznek részt, és tesztvezetésen próbálhatják ki a legmodernebb traktorokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31