Itt az ideje lépni: csak így lehet versenyképes a magyar élelmiszeripar

Itt az ideje lépni: csak így lehet versenyképes a magyar élelmiszeripar

agrarszektor.hu
Fontos célkitűzés, hogy az élelmiszerlánc minden szereplőjének érdekei érvényesülhessenek, legyen az mezőgazdasági termelő, élelmiszer feldolgozó, nagy- és kiskereskedő, vagy a végső fogyasztó - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Joint Venture Szövetség (Economy Brunch) Fórumán, Budapesten.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az államtitkár beszélt az élelmiszer-inflációról, és kiemelte, hogy a következő hónapokban mérséklődés várható. A kormány eddigi intézkedéseinek, többek között az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentésnek és az árstopoknak köszönhetően jelentős többletkiadásoktól tudják védeni a magyar családokat. Az a cél,  hogy az év végére egyszámjegyűre csökkenjen az infláció. Dr. Nobilis Márton arra emlékeztetett, hogy a Gazdasági Versenyhivatal januárban elkezdte vizsgálni az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort. Ennek feltárása érdekében először a tej- és tejtermékek piacán indították el az első gyorsított ágazati ellenőrzéseket, ezeket követik majd a zöldségek és gyümölcsök.

Nobilis Márton a kormányzati intézkedések körül kiemelte a Széchenyi Kártya program 290 milliárd forintos támogatását, ami  lehetővé teszi, hogy a magyar kisvállalkozók 5%-os kamatért jussanak kedvező hitelhez. Az ágazat szereplői számára további segítséget jelent, hogy kiterjesztették a kamatstopot a kis- és középvállalatok hiteleire, amely 2000 milliárd forintnyi hitelt érintve, 60 ezer vállalkozáson segít - tette hozzá.

Hangsúlyozta, az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett az önellátás növelése, valamint amellett, hogy a boltok polcaira,  majd a magyar családok asztalaira kiváló minőségű,  elérhető árú magyar termékek, friss és egészséges élelmiszerek kerüljenek. Az államtitkár kitért arra is, hogy az élelmiszerhulladékok keletkezésének mérséklésére a Nébih kidolgozta a „Maradék nélkül” című programját. A kampány négy szakmai munkacsoportja olyan útmutatókat, segédleteket állított össze, amelyek zsinórmértékül szolgálhatnak az élelmiszer-vállalkozások számára az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzésében és mérséklésében.

Nobilis Márton a vidéki kistelepülések ellátásbiztonsága és népességmegtartó ereje szempontjából a kisboltok támogatására is felhívta a figyelmet. A 2000 fő alatti településeken működő kisboltok 1-3 millió forintnyi támogatásra pályázhattak, míg a mikro vállalkozásként működő hentesüzletek maximum 3,5 millió forint összegű kormányzati segítségben részesülhetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?