Évek óta csúnyán veszteséges Mészáros Lőrinc nagy kukoricafeldolgozója

Évek óta csúnyán veszteséges Mészáros Lőrinc nagy kukoricafeldolgozója

agrarszektor.hu
Évek óta veszteséges a Kall Ingredients Kft., Mészáros Lőrinc mamutméretű kukoricafeldolgozója, amely öt éves működése során eddig még csak egyszer volt nyereséges. A cég árbevétele ugyanakkor folyamatosan nő, 2022-ben mintegy 30 milliárd forinttal haladta meg az előző évi összeget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2022-ben mintegy 2,156 millió euró, vagyis több mint 800 millió forint veszteséget termelt tavaly Mészáros Lőrinc mamutméretű kukoricafeldolgozója, a Szolnok melletti Tiszapüspökiben működő Kall Ingredients Kft. - írta meg a 24.hu. Az 500 ezer tonna kukorica feldolgozására méretezett üzem működése 5 éve alatt mindössze egyszer, 2020-ban termelt nyereséget, az akkori 1,3 milliárd forint profit azonban messze elmarad a többi évben összehozott összesen 13,3 milliárd forint mínusztól. A cég árbevétele ugyanakkor folyamatosan nőtt, 2022-ben elérte a 82 milliárd forintot, ami csaknem 30 milliárddal több volt, mint az előző évben.

A Tiszapüspökiben létesített gyár élelmiszeripari alapanyagokat, alkoholt, valamint takarmányokat állít elő, és nagyobb részt exportra termel. Zöldmezős beruházásként jött létre milliárdos állami támogatások és hitelek révén, az Eximbank és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. aktív közreműködésével. A gyár létesítéséhez szükséges tőke zömét az államtól kapta a cég, amelynek így nem kellett kockáztatnia piaci hitelekkel vagy piaci befektetőkkel. Összesen közel 60 milliárd forintnál tartott akkor már a kukoricafeldolgozó, de az állami részvétel nem látszik a tulajdonosi szerkezeten, még 16%-a sincs az MFB-nek. A cég tulajdonosai 2022 végén a következők voltak: az Opus Global Nyrt. 74,33%-kal, az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. 15,22%-kal és az MKB Magántőkealap 10,45%-kal.

A jelentős méretű tőkeinvesztíció eredménye egyelőre várat magára, és a jelek szerint a tulajdonosok sem elégedettek az eredményekkel, annyira, hogy tavaly válságintézkedésekre került sor. Tavaly nyáron új vezetést, novemberben pedig újabb 6 milliárd forint tőkeinjekciót kapott a Kall Ingredients. Akkor az MKB Magántőkealap emelt tőkét. Mindez azután történt, hogy az Opus az első félévben 7,1 milliárd forint tagi kölcsönnel küldte meg a cégét. Az Eximbank Zrt.-től, az MKB Bank Zrt.-től és az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-től felvett hosszú lejáratú beruházási hitelek fedezeteként a fizetési kötelezettségek teljesítésére Mészáros tőzsdei óriáscége, az Opus Global Nyrt. a Konzum PE Magántőkealap, valamint a Kall Ingredients Trading Kft. és a TTKP Energiaszolgáltató Kft. készfizető kezességet vállalt. Az utóbbi kettő a kukoricafeldolgozó leányvállalata, de azt, hogy a kezességük mennyit ér, nem lehet tudni, mindössze annyi derült ki, hogy a két leánycég aktív üzleti tevékenységet nem folytat.

A tiszapüspöki gyárnál jobb évet zárt viszont a szintén Opus-csoporthoz tartozó Viresol keményítőgyár. Tavaly 234 ezer tonna búzát dolgoztak fel, és a termékeik a tervezettnél magasabb áron keltek el, így az eredmény is felülmúlta a várakozást - olvasható cég beszámolójában. A múlt évben 53 milliárd forint árbevételt és 2,1 milliárd forint adózott eredményt könyvelt el a cég. Ez jelentős javulás, hiszen az előző évben fele ekkora bevételt és 2,5 milliárd veszteséget hoztak össze. A Viresol is rengeteg támogatást kapott, mint például az egyedi kormánydöntéssel odaítélt 5,8 milliárd, innovatív fejlesztésre nyújtott uniós programból 886 millió, nagyvállalati beruházásra adott félmilliárdos támogatás, illetve a Pénzügyminisztérium (PM) által nyújtott 1,4 milliárd forint. Az összes kötelezettségállománya egyébként több, mint a tavalyi árbevétel volt, eléri az 55 milliárd forintot.

Arra nézve nincs információ a beszámolókban, hogy milyen időtávon számolnak a befektetett tőke megtérülésével a két gabonafeldolgozónál. Ami azonban kétségbevonhatatlan tény, hogy a fenti vállalatok kötelezettségállománya összesen 127 milliárd forintra rúgott tavaly év végén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?