Milliárdos veszteség a Mészáros-csoport két nagy élelmiszeripari cégénél

Milliárdos veszteség a Mészáros-csoport két nagy élelmiszeripari cégénél

agrarszektor.hu
Mintegy 15,5 millió eurós - több mint 5,5 milliárd forintnak megfelelő - veszteséget szenvedett el 2021-ben a Mészáros-csoport élelmiszeripari divíziójába tartozó, kukoricafeldolgozással foglalkozó tiszapüspöki Kall Ingredients Kft. Ugyancsak jelentős, 2,2 milliárd forintos veszteséget halmozott fel tavaly a búzafeldolgozást végző, szintén Mészáros-érdekeltségű visontai Viresol Kft. is. Bár mindkét vállalat számottevően növelte árbevételét, a drasztikus költségváltozásokat - elsősorban az alapanyagárak 50 százalékos emelkedését - nem tudták kigazdálkodni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelentős veszteséget könyvelt el 2021-ben a Mészáros-csoport két nagy gabonaipari vállalata, a tiszapüspöki Kall Ingredients Kft. és a visontai Viresol Kft. A Kall kukorica-, a Viresol búzafeldolgozásra jött létre, és gyárt különböző élelmiszeripari és takarmányozási termékeket.

Mindkét cég az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában áll, amely Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozik. A Viresolban tulajdonos még a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. és a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt., a Kallban pedig az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. is. Az Opus Global élelmiszeripari divíziójába sorolt Kall évi több mint 500 ezer tonna kukorica, a Viresol 250 ezer tonna búza feldolgozására képes, de a tavalyi tényleges kapacitás-kihasználtságról nincsenek adatok.

A mérlegbeszámoló szerint a Kall Ingredients csaknem 15,5 millió eurós vesztséget ért el 2021-ben, amely több mint 5,5 milliárd forintos negatív eredménynek felel meg. Ezzel a cégnél megszakadt a 2020-ban elkezdődött trend, amikor - a megelőző időszak szintén milliárdos nagyságrendű veszteségei után - 1,3 milliárd forintos nyereséggel zárták az évet.

A tiszapüspöki vállalat tavaly 114 millióról 136 millió euróra növelte árbevételét, amelynek 47 százalékát a kukoricából előállított keményítő értékesítése tette ki. A költségek ugyanakkor 109 millióról 150 millió euróra emelkedtek, amelyben különösen az 50 százalékkal dráguló, 78 millióról 118 millió euróra növekvő anyagköltség játszott szerepet. Ennek hátterében pedig alapvetően a világpiaci terményárrobbanás állhatottt, amely az egekbe taszította a takarmánykukorica árát is.

Ugyancsak jelentős, 2,2 milliárd forint negatív adózott eredményt mutatott ki 2021-re a Viresol Kft. is, így vesztesége a megelőző évi mintegy 200 millió forintnyi mínusz tízszeresére nőtt. Hiába bővült az árbevétel 16,8 milliárdról 27 milliárd forintra, ez az egyéb kiadásokat is figyelembevéve nem tudta ellensúlyozni a 13 milliárdról csaknem 21 milliárd forintra növekvő anyagköltséget, amely több mint 50 százalékos drágulást jelentett. Az értékesítési árakat leginkább a Covid-járvány miatti különböző hatások mozgatták, miközben a költségek nem várt szintre nőttek a búzafelvásárlási árak és az energiaárak jelentősen emelkedése miatt - indokolta a változásokat mérlegbeszámolójában a Viresol. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?