Agrárexport: rekord után csökkenés

Agrárexport: rekord után csökkenés

agrarszektor.hu
A márciusi rekord után lassult az EU agrárexportja, az első negyedévben viszont így is jelentős kivitelt tudott elkönyvelni a közösség – ez ráadásul nem csupán az árak emelkedéséből, hanem több árucikk esetében a volumen növekedéséből is adódott. Az import érezhetően csökkent egy év alatt, különösen az orosz agrártermékek behozatala esett vissza - áll az Európai Bizottság napokban közzétett legfrissebb havi agrár-élelmiszeripari kereskedelmi jelentésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

 

Nőtt az EU exportja

2023 áprilisában az EU agrár-élelmiszeripari exportja ismét a 2022. áprilisi szintre esett vissza. Mindazonáltal 2022 azonos időszakához képest a január és április közötti kumulált export 2023-ban 10%-kal magasabb volt (+6,8 milliárd euró).

Emelkedett például a volumen a növényi olajok (+38%), az olajos magvak és fehérjenövények (+17%), a margarin és egyéb olajok és zsírok (+16%), valamint a gabonafélék (+7%) esetében. A legfontosabb értékváltozással rendelkező termékek közé tartoztak a gabonakészítmények és malomipari termékek, a gyümölcs-, diófélékből és zöldségekből készült készítmények, valamint a tejtermékek.

Csökkenő behozatal

2023 áprilisában a legtöbb termék esetében a behozatal csökkenése volt megfigyelhető, ami az uniós agrár-élelmiszeripari behozatal csökkenését eredményezte. Jelentősen csökkent a behozatal Oroszországból (-413 millió EUR, -40%), de mérséklődött Argentínából (-258 millió EUR, -14%, főként fehérjenövények), Kínából (-212 millió EUR, -7%, főként nem élelmezési célú növények), a Fülöp-szigetekről (-209 millió EUR, -39%; főként margarin és egyéb olajok és zsírok) és Moldovából (-192 millió EUR, -43%). Másrészt a cukor és az izoglükóz behozatala jelentősen megnőtt, ami a cukor és az izoglükóz kereskedelmi mérlegét rontotta. Értékben továbbra is az olajos magvak és fehérjenövények, a gyümölcsök és diófélék, valamint a kávé, tea, kakaó és fűszerek voltak a legtöbbet importált áruk. A három legfontosabb import származási ország 2023 januárja és áprilisa között Brazília, az Egyesült Királyság és Ukrajna volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?