Agrárexport: rekord után csökkenés

Agrárexport: rekord után csökkenés

agrarszektor.hu
A márciusi rekord után lassult az EU agrárexportja, az első negyedévben viszont így is jelentős kivitelt tudott elkönyvelni a közösség – ez ráadásul nem csupán az árak emelkedéséből, hanem több árucikk esetében a volumen növekedéséből is adódott. Az import érezhetően csökkent egy év alatt, különösen az orosz agrártermékek behozatala esett vissza - áll az Európai Bizottság napokban közzétett legfrissebb havi agrár-élelmiszeripari kereskedelmi jelentésében.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

 

Nőtt az EU exportja

2023 áprilisában az EU agrár-élelmiszeripari exportja ismét a 2022. áprilisi szintre esett vissza. Mindazonáltal 2022 azonos időszakához képest a január és április közötti kumulált export 2023-ban 10%-kal magasabb volt (+6,8 milliárd euró).

Emelkedett például a volumen a növényi olajok (+38%), az olajos magvak és fehérjenövények (+17%), a margarin és egyéb olajok és zsírok (+16%), valamint a gabonafélék (+7%) esetében. A legfontosabb értékváltozással rendelkező termékek közé tartoztak a gabonakészítmények és malomipari termékek, a gyümölcs-, diófélékből és zöldségekből készült készítmények, valamint a tejtermékek.

Csökkenő behozatal

2023 áprilisában a legtöbb termék esetében a behozatal csökkenése volt megfigyelhető, ami az uniós agrár-élelmiszeripari behozatal csökkenését eredményezte. Jelentősen csökkent a behozatal Oroszországból (-413 millió EUR, -40%), de mérséklődött Argentínából (-258 millió EUR, -14%, főként fehérjenövények), Kínából (-212 millió EUR, -7%, főként nem élelmezési célú növények), a Fülöp-szigetekről (-209 millió EUR, -39%; főként margarin és egyéb olajok és zsírok) és Moldovából (-192 millió EUR, -43%). Másrészt a cukor és az izoglükóz behozatala jelentősen megnőtt, ami a cukor és az izoglükóz kereskedelmi mérlegét rontotta. Értékben továbbra is az olajos magvak és fehérjenövények, a gyümölcsök és diófélék, valamint a kávé, tea, kakaó és fűszerek voltak a legtöbbet importált áruk. A három legfontosabb import származási ország 2023 januárja és áprilisa között Brazília, az Egyesült Királyság és Ukrajna volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 9. 13:58