Ez sokakat érint: így fizetik a viharkárokat a gazdáknak

Ez sokakat érint: így fizetik a viharkárokat a gazdáknak

agrarszektor.hu
A szélsőséges időjárás országszerte számos kárt okozott a mezőgazdaságban is, de a kárenyhítési rendszer segítséget nyújt felhőszakadás- és viharkárok esetén a szántóföldi növénytermesztésben és kertészetben. A káreseményt a termelőnek 15 napon belül kell bejelentenie.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az agrárkár-enyhítési rendszerben tag termelők az utóbbi időszakban tapasztalt heves viharok miatt keletkezett kárukat a káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül jelenthetik be a Magyar Államkincstár erre szolgáló elektronikus felületén, ügyfélkapus bejelentkezést követően, a Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüponton keresztül. Az elszenvedett felhőszakadáskár vagy viharkár esetén azt az időpontot kell a káresemény bekövetkezésének tekinteni, amikor a vihar a károsodással érintett területen bekövetkezik.

Felhőszakadásnak minősül azon időjárási jelenség, amelynek során a kockázatviselés helyén lehullott csapadék húsz perc alatt mért átlagos intenzitása elérte vagy meghaladta a 0,75 mm/perc értéket, vagy a lehullott csapadék mennyisége huszonnégy óra alatt elérte vagy meghaladta a negyvenöt millimétert. Vihar az a legalább húsz m/sec szélsebesség - ideértve a szántóföldi növényállományában mechanikai sérülést okozó, a legalább 20 m/sec sebességű szél által szállított szemcse vagy részecske miatti homokverést is -, viharkár pedig a kockázatviselés helyén termesztett növényekben a vihar miatt bekövetkezett olyan káresemény, amely a növénykultúrában hozamcsökkenést okoz.

A támogatási feltételek fennállásakor - például legalább 30%-os hozamcsökkenés és 15%-os termelésiérték-kiesés esetén - kárenyhítő juttatást akkor vehet igénybe a termelő, ha rendelkezik az agrárkár-megállapító szerv által igazolt kárbejelentéssel, tárgyévben a kárenyhítési hozzájárulást határidőben megfizette, és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet majd novemberben, legkésőbb november 30-ig benyújtja. A Magyar Államkincstár fentiekben is említett, kárbejelentésre szolgáló elektronikus felülete ezen a linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?