A fele se tréfa: durván romlott az agrárkülkereskedelmi egyenleg

A fele se tréfa: durván romlott az agrárkülkereskedelmi egyenleg

agrarszektor.hu
Elsősorban a gabonafélék exportértéke esett és importértéke növekedett jelentősen az év első felében, de több más árucsoportban is romlott az egyenleg. A kedvezőtlen folyamatok révén az agrárszektor szaldója jelentősen, több mint 600 millió euróval csökkent, igaz, a végső egyenleg továbbra is pozitív.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

- közölte az Agrárközgazdasági Intézet.

2023 első hat hónapjában az agrár-külkereskedelem exportárindexe 15,3 százalékkal, importárindexe 12,6 százalékkal nőtt, a cserearány-mutató 2,4 százalékkal javult a vizsgált időszakban a bázisidőszakhoz képest. A nemzetgazdasági export értéke 11,5 százalékkal, az import 1,3 százalékkal emelkedett. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek részesedése a teljes nemzetgazdasági exportértékből 2023 első fél évében 8,6 százalék, az importértékből 7 százalék volt.

A gabonáknál tragikus a helyzet

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 árucsoportja közül 15 exportértéke emelkedett, 9 árucsoporté csökkent 2023 első fél évében a bázisidőszakhoz viszonyítva. A legnagyobb értékben a dohánytermékek árbevétele nőtt (114,7 millió euróval), mivel az árucsoport legnagyobb értékű termékei közül a dohánykivonat és a visszanyert dohány ára két-háromszor meghaladta az egy évvel korábbit. Az állati takarmányok árbevétele 102,6 millió euróval, a húsféléké 88,5 millió euróval, a cukor és cukoráruk árucsoporté 81,7 millió euróval bővült a vizsgált időszakban a bázishoz viszonyítva.

Importoldalon ugyanakkor a gabonafélék értéke nőtt a legnagyobb mértékben (142,7 millió euróval). A cukor és cukoráruk árucsoport importértékének 80,9 millió eurós emelkedését az ide tartozó termékcsoportok behozatalának bővülése eredményezte.

A dohánytermékek behozatalának értéke közel 50 százalékkal (+68,5 millió euró), a húsféléké 19,6 százalékkal (+64,4 millió euró) növekedett a bázisidőszakhoz viszonyítva. Importérték-csökkenés nagyrészt az állati és növényi zsír és olaj árucsoport, valamint a növényi termékek esetében történt 5,9 és 15,3 százalékos (–18,2 millió, illetve –14,6 millió euró) mértékben.

Európa messze a legnagyobb partnerünk

Természetesen az Európai Unió belső piaca abszolút meghatározó, az agrár-külkereskedelmi exportból 83,7 százalékkal, az importértékből 85,8 százalékkal részesedett 2023 első hat hónapjában. Az EU-tagországok által exportált termékek értéke nem változott, az import értéke 12,7 százalékkal emelkedett, az egyenleg 1172,5 millió eurós értéke 28,5 százalékkal kevesebb, mint a bázisidőszakban volt.

A legfontosabb export- és importpartnerek köre szinte azonos, így a legnagyobb agrár-külkereskedelmi forgalom 2023 első fél évében is Németországgal bonyolódott. Az agrárexport értékének csökkenő sorrendjében további fontos partnerek voltak még Olaszország, Románia, Ausztria, Lengyelország, Szlovákia, Hollandia, Csehország, Horvátország és Franciaország. A felsorolt országok részesedése megközelítette a teljes agrárkivitel 74 százalékát. Az agrártermékek főbb beszállítói szinte megegyeznek az exportpiacokkal, amelyek a behozatal 80,3 százalékát biztosították.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?