Súlyos pénzeket osztottak szét: rengeteg magyar kaphatott a milliárdokból

Súlyos pénzeket osztottak szét: rengeteg magyar kaphatott a milliárdokból

MTI
Tavaly, vagyis a 2027-ig tartó agrárpolitikai ciklus első évében 1409,2 milliárd forintot fizettek ki agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) közzétett összefoglalójában. A támogatások 63,8 százalékát uniós források, 36,2 százalékát a magyar költségvetés fedezte.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az agrár- és vidékfejlesztés támogatásaiból a Vidékfejlesztési Program 750 milliárd forintot tett ki, a közvetlen támogatások 496,2 milliárd forintot. A támogatottak közül a szántóföldi növénytermesztésé a legnagyobb részesedés csaknem egyharmados aránnyal. Az állattenyésztők a támogatások 17,0 százalékát kapták, a kertészet 4,5 százalékot. A 2022-es időjárási károk kompenzálására 50,7 milliárd forintot folyósítottak tavaly.  A közlemény szerint a mezőgazdaság hitelállománya 2023 végére éves összevetésben 3,5 százalékkal nőtt, elérve az 1039,6 milliárd forintot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezen belül a kedvezményes hitelek aránya 69,4 százalék, a piaci hitelek részesedése 30,6 százalék. Az egyéni gazdaságok hitelállománya 1,7 százalékkal 369,0 milliárd forintra mérséklődött, többségük a szántóföldi növénytermesztést finanszírozta. A mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállománya 6,6 százalékkal 670,6 milliárd forintra nőtt, ezen belül az állattenyésztés részesedése meghatározó. Az élelmiszeripar hitelállománya 2,0 százalékkal csaknem 747,3 milliárd forintra csökkent. Ezen belül az egyéni vállalkozások hitelállománya 9,2 százalékkal 6,5 milliárd forintra, a társas vállalkozásoké 1,9 százalékkal 740,8 milliárd forintra esett vissza.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?