Ezt sokan elrontják a pályázatoknál: rengeteget bukhat, aki erre nem figyel

Ezt sokan elrontják a pályázatoknál: rengeteget bukhat, aki erre nem figyel

agrarszektor.hu
Magyarország KAP (Közös Agrárpolitika) stratégiai tervével összhangban új pályázati felhívások jelentek meg, amelyek már 475 milliárd forintos keretösszeggel hivatottak elősegíteni a hazai mezőgazdasági szektor korszerűsítését és fenntartható fejlődését. A szakértő összefoglalta, melyek azok a kulcsfontosságú támogatási területek, amelyek a mezőgazdasági termelési kapacitások fejlesztésére és modernizációjára irányulnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Közös Agrárpolitika magyarországi stratégiai tervével összhangban megjelentek az új pályázati felhívások. Ezek már 475 milliárd forintos keretösszeggel hivatottak elősegíteni a hazai mezőgazdasági szektor korszerűsítését és fenntartható fejlődését. De melyek azok a kulcsfontosságú támogatási területek, melyek a mezőgazdasági termelési kapacitások fejlesztésére és modernizációjára irányulnak? Ezt foglalta össze hét pontban Hargittay Szabolcs, az Eu-Tender Kft. tulajdonosa.

  1. Feldolgozó Üzemek Komplex Fejlesztése: Ez a támogatási forma különösen kedvez a TEÁOR 10 és 11 besorolású, élelmiszer-feldolgozó, borászati és takarmány előállító üzemek számára. A pályázatok a teljes infrastruktúra-fejlesztéstől az új gépek és technológiák beszerzéséig, valamint az immateriális javak, például szoftverek és szellemi tulajdonjogok megszerzéséig terjednek. Az elérhető támogatás mértéke akár 65%-ig is felkúszhat, a legnagyobb projekt esetén 5 milliárd forintos támogatást kínálva.
  2. Feldolgozó Üzemek Fejlesztése: A "komplex fejlesztés" kistestvéreként funkcionáló pályázati lehetőség, amely ugyanazokat a célokat támogatja, de kisebb összegben, maximum 200 millió forintig. A kisebb léptékű projektek esetében is 65%-os támogatási arány biztosított.
  3. Díszkertészeti Ágazat Kisvállalkozásainak Támogatása: E pályázat kifejezetten a mikro- és kisvállalkozásokat célozza, akik dísznövény-termeléssel, kereskedelemmel vagy zöldterület kezeléssel foglalkoznak. A támogatás a projekt költségének 65%-át fedezi, maximum 36,5 millió forint értékben.
  4. Kertészeti Üvegházak és Hűtőházak Fejlesztése: A pályázat lehetőséget biztosít üvegházak és hűtőházak építésére, fejlesztésére, a posztharveszt technológiák bevezetésére, az energiahatékonyság javítására, valamint a megújuló energiaforrások alkalmazására. A támogatások itt is elérhetik az 5 milliárd forintot a legnagyobb projektek esetében.
  5. Kertészet: Az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása biztosítja a gyümölcstermő ültetvények telepítése mellett az évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvényekhez és borszőlőültetvény telepítéshez fejlesztési forrásokat, maximum 500 millió forintos támogatási összegig, magas, 50-65%-os támogatás mellett.
  6. Az állattartó telepek fejlesztésének támogatása legalább 10 000 euró STÉ üzemmérettel rendelkező gazdaságok általános korszerűsítését és a hozzá kapcsolódó zöld beruházásokat hivatott támogatni, minimum 200 millió, maximum 5 milliárd forint támogatással.
  7. Az Állattartó telepek megújításának támogatása a kisebb beruházóknak kedvez, hiszen maximum 200 millió forint támogatás igényelhető a fentebb említett célokra.

Hargittay Szabolcs kiemelte, hogy a jelen pályázati felhívások nemcsak a technológiai fejlődést és infrastrukturális megújulást célozzák, hanem elősegítik a környezetbarát és fenntartható termelési módszerek elterjedését is. Ezek a kezdeményezések kritikus elemei annak a stratégiának, amely a magyar mezőgazdaság hosszú távú versenyképességét és piaci stabilitását kívánja erősíteni. A szakértő kiemelte, hogy a potenciális pályázóknak időben el kell kezdeni a felkészülést, mert adott esetben időigényes lehet a projekt teljeskörű összeállítása.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06