Az EU agrárbiztosa hálás a tüntető gazdáknak

Az EU agrárbiztosa hálás a tüntető gazdáknak

agrarszektor.hu
Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa elmondta, hálás a gazdálkodók közelmúltbeli tiltakozási hullámáért, amely segített választ adni a közös agrárpolitikával (KAP) kapcsolatos problémára. Egyben kiemelte, hogy Ukrajna csatlakozása kihívást jelentene az uniós piac számára, így kiemelten fontosnak tartja, hogy megakadályozzák azt, hogy az ukrán nyersanyagok beáramlása veszélyeztessék az EU piacát. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hálás vagyok a gazdáknak a tiltakozásokért. Segítettek, hogy elég gyorsan reagáljunk az ágazat problémáira

- mondta Wojciechowski az Euractivnak adott exkluzív interjújában. Az uniós intézmények a demonstrációkra egy csomaggal válaszoltak, amely lazította a gazdálkodók KAP-támogatásokhoz való hozzáférését, illetve a környezetvédelmi követelményeket is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogyan az Agrárszektor is megírta, a gazdák európai szintű összefogásának hatására az Európai Bizottság néhány területen újragondolta a Közös Agrárpolitika előírásait. A rendeletmódosításoknak köszönhetően több szabályban is történtek változások. Az Európai Unióban most elfogadott könnyítések egy része már a 2024-es kérelmezési időszakban életbe léphet. A támogatási feltételek egyszerűsítése érdekében módosultak az uniós rendeletek, így a tagállamok lehetőséget kapnak arra, hogy kiigazítsák a szabályaikat, amelyek akár már a 2024-es kérelmezési időszakban könnyebbséget jelenthetnek a mezőgazdasági termelőknek. Az új szabályozás szerint a tagállamok minden naptári évben két alkalommal módosíthatják a KAP Stratégiai Tervet. Wojciechowski szerint a zöld megállapodás nem volt hiba, de a KAP zöld szabályainak jelentős részét gyakorlatilag lehetetlen lett volna végrehajtani a gazdálkodók számára.

Azt üzenem az utódomnak, hogy a célok eléréséhez az ösztönzésre kell összpontosítani, nem a kötelezettségekre. Ha zöldebbé akarjuk tenni a mezőgazdaságot, segítséget kell nyújtanunk a gazdáknak

- mondta Wojciechowski.

EZ IS ÉRDEKELHET

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna csatlakozása kihívást jelentene az uniós piac számára, így kiemelten fontosnak tartja, hogy megakadályozzák azt, hogy az ukrán nyersanyagok beáramlása veszélyeztessék az EU piacát. Hozzátette, hogy az ország csak a megfelelő feltételek megteremtése esetén csatlakozhat a közös piachoz. Ha Ukrajna csatlakozna, akkor felül kellene vizsgálni a területalapú támogatást, mert akkora területtel rendelkezik az ország, hogy gyakorlatilag nem lehetne győzni anyagilag. 

Wojciechowski szerint a gazdák tiltakozása pozitív hatással volt az Európai Bizottságra. Egyúttal fontos lenne, az EU élelmiszerszektor biztonságát, stabilitását, fenntarthatóságát és szolidaritását erősítsék. Szerinte a KAP költségvetésének növekednie kell az élelmiszer-termelés biztosítása érdekében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?