Fontos dolog derült ki az agrártámogatásokról: ezt jó, ha mindenki tudja

Fontos dolog derült ki az agrártámogatásokról: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium arról tájékoztatta a mezőgazdasági termelőket és az érintett közreműködőket, hogy a Közös Agrárpolitika közvetlen támogatási jogcímeit érintő több előírás már most, év közben kedvezően változik a termelők számára. A módosítások többségének alapja az európai gazdatüntetések által kiharcolt uniós egyszerűsítési csomag, melyekről április végén tájékoztatást kaptak az Agrárminisztériumtól a gazdálkodók és mára megtörtént annak hazai jogi átültetése.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kapcsolódó jogszabály-módosítások meg is jelentek, melyek többek között a 10 hektár alatti kistermelőket érintő szankciókra, a vetésváltásra vonatkozó előírások növénytermesztés diverzifikációjával történő teljesíthetőségére, az Agro-ökológiai Programban (AÖP) alkalmazott egyes készítmények 50 méteres biztonsági sávjára vagy a szélerózióval sújtott területek kedvezőbb besorolására vonatkoznak - derült ki az Agrárminisztérium közleményéből.

Adminisztratív tehercsökkentést kaptak a 10 hektár alatti gazdálkodók

A támogatás igénybevétele szempontjából eddig kötelezően alkalmazandó, úgynevezett feltételességi követelményekhez kapcsolódó ellenőrzések és szankciók alól a továbbiakban mentesülnek mindazon mezőgazdasági termelők, akiknek az Egységes Kérelemben (EK) bejelentett támogatható területe nem haladja meg a 10 hektárt. Az intézkedés több tízezer kis gazdaságot érint.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy termelő kevesebb, mint 10 hektáron gazdálkodik, akkor egyáltalán nem kell attól tartania, hogy a feltételesség keretében valamilyen környezetvédelmi vagy éppen állatvédelmi szabály megsértése miatt csökkentené a Kincstár az agrártámogatásait. Ezeket ugyanis ellenőrizni sem fogják nála a támogatásokhoz kapcsolódóan. Viszont arra emlékeztetjük a gazdálkodókat, hogy a hagyományos értelemben vett, támogatásokhoz nem kapcsolódó hatósági vizsgálatok lehetősége nem szűnik meg, a jogkövető magatartás továbbra is mindenkinek állampolgári kötelessége.

Már nem csak a vetésváltás áll a gazdálkodók rendelkezésére

Az idei évtől a HMKÁ 7 követelményét a vetésváltás mellett a növénytermesztés diverzifikációjával is teljesítheti a gazdálkodó. Ez azt jelenti, hogy

  • ha a 10 és 30 hektár közötti szántóterülettel rendelkező mezőgazdasági termelő tárgyévben legalább kétféle szántóföldi növénykultúrát termeszt, azzal, hogy a legnagyobb területen termesztett növénykultúra a szántóterületnek legfeljebb 75%-át foglalhatja el,
  • a 30 hektár feletti szántóterülettel rendelkező mezőgazdasági termelő legalább háromféle növénykultúrát termeszt, azzal, hogy a legnagyobb területen termesztett növénykultúra a szántóterületnek legfeljebb 75%-át foglalhatja el, és a két legnagyobb területen termesztett növénykultúra együttesen nem haladhatja meg a szántóterület 95%-át.

Az EK-ban - amelynek benyújtási határideje idén június 10-e - a termelőnek nem kell külön nyilatkoznia arról, hogy a követelményt milyen módon teljesíti. A diverzifikációra vonatkozó egyéb szabályok (vizsgálandó időablak, növénykultúrák különbözősége) megegyeznek az AÖP vonatkozó előírásaival, így az AÖP magasabb szintű diverzifikációra vonatkozó vállalás teljesítésével a gazdálkodó természetesen a HMKÁ 7-et is teljesíti.

Kevesebb kötelezettségnek kell eleget tenni

Azon termelők, akik a Vidékfejlesztési Program (VP) és az idei közvetlen támogatások keretében egyaránt részesülnek területalapú támogatásban (például az új rendszer szerinti BISS támogatást és a VP-ből finanszírozott erdősítési támogatást is igénybe veszik), a korábbi szabályozás értelmében kettős szankciórendszer kockázatának voltak kitéve. Nem csak az előző időszakban érvényes kölcsönös megfeleltetési szabályoknak, hanem a 2023-ban elindult új időszakban alkalmazandó ún. feltételességi szabályoknak is meg kellett felelniük. Az egyszerűsítési csomagnak köszönhetően ez kettősség megszűnik! Tehát azok, akiket valamely területük miatt a feltételesség keretében kell ellenőrizni, mentesülnek a további kötelezettségek alól, amelyek a kölcsönös megfeleltetési (KM) miatt terhelték volna őket.

Módosultak az AÖP egyes szabályai is

Agro-ökológiai Programban módosultak az egyes készítmények használatára vonatkozó 50 méteres biztonsági sáv szabályai. A 17/2024. (IV. 9.) AM rendeletben (AÖP rendelet) enyhítésre került az Agro-ökológiai Program keretében - mikrobiológiai készítmények, talaj- és növénykondicionáló szerek és nitrogénmegkötő készítmények alkalmazásának vállalása - bevezetett 50 méteres biztonsági sávot érintő szabályozás. Az 50 méteres biztonsági sáv így nem minden szerre vonatkozik. Kivételt képez, ha az adott készítmény engedélyokiratában 50 méternél keskenyebb biztonsági sáv szerepel, vagy egyáltalán nincs benne ilyen megkötés. Amennyiben az engedélyokirat nem tartalmaz 50 méteres védelmi sávot, úgy az érintett termékek az engedélyokiratban foglaltak szerint, HMKÁ 4 követelményeknek megfelelően kijuttathatók.

Változások az erózió által érintett területekre vonatkozó szabályoknál

Mi a helyzet a szélerózió és vízerózió által veszélyeztetett területek megkülönböztetésénél a JFGK 1. követelmény esetében? A 16/2024. (IV. 9.) AM rendelet módosításra került, így a JFGK 1 követelmény vonatkozásában változott az erózió által veszélyeztetett területek meghatározása. Az új szabályozás szerint a jövőben nem kell beleérteni az erózió által veszélyeztetett területbe a kizárólag deflációs kockázatnak, azaz széleróziónak kitett területeket, így a JFGK 1. szerinti kötelezettségek kizárólag a vízeróziónak kitett területen érvényesek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?