Figyelmeztet a hatóság: óriási ellenőrzés indul, ezt senki sem úszhatja meg

Figyelmeztet a hatóság: óriási ellenőrzés indul, ezt senki sem úszhatja meg

agrarszektor.hu
Fokozott elővigyázatosság és ellenőrzés indokolt a távoli kontinensekről, országokból, így például Kínából érkező tengeri konténerek esetében. Ezeknek a szállítmányoknak a fa csomagolóanyagai ugyanis komoly, főként növényegészségügyi kockázatot jelenthetnek a környezet egészségére.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A felgyorsult ütemű nemzetközi kereskedelem következtében az Európai Unió területére, így Magyarországra is számottevő invazív faj érkezhet a távoli kontinensekről, ami komoly károkat okozhat a helyi növény- és állatvilágban. Ezt figyelembe véve a növényegészségügyi hatóság a vámhatósággal közösen 2024-ben fokozottan ellenőrzi a tengeri konténerekben érkező árukat, különös tekintettel a fa csomagolóanyagokra, az azokkal terjedő károsítókra és egyéb invazív szervezetekre - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

A harmadik országokat érintő kereskedelemben, a különböző áruk szállítása során alkalmazandó nyersfából készült fa csomagolóanyagok - raklap, stafnifa, faékek és egyéb stabilizáló fadarabok, alátétfa,  gerenda, csomagoló ládák - növényegészségyügyi kockázatot jelentenek, ezért kizárólag a fakéreg eltávolítása, valamint a megfelelő kezelést követően hozhatóak be Magyarországra és az EU többi tagállamába.
A Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény (IPPC) Nemzetközi Növényegészségügyi Szabványai közül az ISPM-15 szabvány foglalkozik az áruk országok közötti szállításában használatos, 6 mm-nél vastagabb faanyagok kezelésével. Az ISPM-15 szabvány az alábbi linken érhető el.

A növényegészségügyi kockázat csökkentése érdekében elvégzendő hőkezelést az ISPM-15 szabvány I. melléklete tartalmazza, mely magába foglalja a jóváhagyott kezeléseket és az előírt jelölést (besütést). Ez a követelmény a feldolgozott fából készült csomagolóanyagokra - például rétegelt falemezre, OSB lapra - nem vonatkozik. Bővebb információ a 2016/2031/EU rendelet 96-98. cikke alapján, az alábbi tájékoztató anyagban olvasható.

A faanyagon hagyott kéreg megléte és a kezeletlen faanyag fokozott növényegészségügyi kockázatot jelent. A hőkezelésen át nem esett, jelöletlen fa csomagolóanyagokban - függetlenül a szállítandó áru fajtájától - olyan kártevők lehetnek jelen, amelyek az erdőket vagy a hazai utcaképet alkotó fák akár 50%-át is tönkretehetik. Ellenőrzés nélkül ezek észrevétlenül bekerülhetnek hazánkba, elpusztítva a jelenleg lombos fáinkat. Ilyen behurcolt károsító többek között a kívülről szinte észrevehetetlen fenyőrontó fonálféreg (Bursaphelenchus xylophilus), a faanyagban rejtőzködő simahátú csillagoscincér (Anoplophora glapripennis), vagy a szemcséshátú csillagoscincér (Anoplophora chinensis) lárvája vagy imágója. A 2019/2072 számú végrehajtási rendelet értelmében ezek zárlati károsítók, melyek jelentős környezeti és gazdasági károkat képesek okozni, jelenlétük esetén zárlati intézkedések megtételére kerül sor. Az ázsiai cincérekről további információk itt találhatóak.

A Nébih arra hívta fel az Európai Unión kívüli nemzetközi kereskedelemben érintettek figyelmét, hogy a hatóság a növényegészségügyi kockázat csökkentése, valamint az ISPM-15 szabvány betartatása érdekében, a tengeri konténereket fokozottan ellenőrzi.  A kezeletlen és jelöletlen fa csomagolóanyagok észlelése esetén a hatóság megtagadhatja a szállítmányok beléptetését (visszautasítás), továbbá meg is semmisítheti a kockázatos fa csomagolóanyagot. A hatóság éppen ezért hangsúlyozza a követelmények maradéktalan betartásának szükségességét, valamint javasolja a feltételek (szállítás előtti) ellenőrzését.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?