Közösen lépne fel Magyarország Brüsszelben Szlovákiával

Közösen lépne fel Magyarország Brüsszelben Szlovákiával

agrarszektor.hu
Az agrárium aktuális kihívásait és a gazdálkodók érdekérvényesítési lehetőségeit is áttekintették a Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport ülésének résztvevői szerdán, az Agrárminisztériumban. A kétoldalú találkozón hazánkat Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, míg Szlovákiát Vladimír Vnuk, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára képviselte. A két tagállam az európai uniós fórumokon számos kérdésben együtt lép fel a mezőgazdasági termelők érdekeinek védelmében, a felek az agráriumot is nemzetstratégiai ágazatnak tekintik.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A munkacsoport napirendjének kiemelt témái voltak a Közös Agrárpolitika egyszerűsítési törekvései és az azok nemzeti alkalmazásával kapcsolatos elvárások. Az európai gazdatüntetések hatására ugyanis az uniós döntéshozó intézmények bár egyszerűsítéseket vezettek át a Közös Agrárpolitika szabályrendszerén a gazdálkodók terheinek mérséklését célozva, azonban ezen a területen gazdálkodói szemmel nézve bizonyosan további uniós munkára van szükség. A 2024-es magyar EU-elnökség kiváló lehetőség arra, hogy a tagállamok minél egyértelműbb közös álláspontot fogalmazzanak meg a mezőgazdasági termelők gazdálkodását nehezítő feltételeinek enyhítésére és ennek révén adminisztratív kötelezettségeik csökkentésére - írja közleményében az Agrárminisztérium.

A felek tárgyaltak a két nemzetet ugyancsak komolyan érintő gabonapiaci helyzetről, értékelve az ukrán gabona behozatalával kapcsolatos uniós és nemzeti piaci intézkedések hatásait. Többek között egyetértettek abban is, hogy a jövőben továbbra is aktív szerepet kell vállalni a Közép- és Kelet-Európa közös kutatási és innovációs stratégiai keretrendszerét biztosító BIOEAST kezdeményezés működtetésében. Ezért hazánk még az idei évben két rendezvényt tervez a témában, hiszen a magyar EU-elnökség kedvező lehetőséget biztosít a BIOEAST európai szerepvállalásának fokozására. Magyarország és Szlovákia egyaránt elkötelezett a tudásalapú, fenntartható és gazdálkodóbarát mezőgazdaság megerősítésben, hiszen az agrárium a gazdasági és társadalmi versenyképesség fontos pillére. A mezőgazdaságot érintő legfontosabb kihívások megvitatására szolgáló tárcaközi munkacsoport 1999 júniusában, éppen 25 esztendeje jött létre azzal a céllal, hogy a két szomszédos országnak lehetősége nyíljon kormányzati és szakértői szinten egyeztetni és információt cserélni aktuális kérdésekben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?