Közösen lépne fel Magyarország Brüsszelben Szlovákiával

Közösen lépne fel Magyarország Brüsszelben Szlovákiával

agrarszektor.hu
Az agrárium aktuális kihívásait és a gazdálkodók érdekérvényesítési lehetőségeit is áttekintették a Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport ülésének résztvevői szerdán, az Agrárminisztériumban. A kétoldalú találkozón hazánkat Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, míg Szlovákiát Vladimír Vnuk, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára képviselte. A két tagállam az európai uniós fórumokon számos kérdésben együtt lép fel a mezőgazdasági termelők érdekeinek védelmében, a felek az agráriumot is nemzetstratégiai ágazatnak tekintik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A munkacsoport napirendjének kiemelt témái voltak a Közös Agrárpolitika egyszerűsítési törekvései és az azok nemzeti alkalmazásával kapcsolatos elvárások. Az európai gazdatüntetések hatására ugyanis az uniós döntéshozó intézmények bár egyszerűsítéseket vezettek át a Közös Agrárpolitika szabályrendszerén a gazdálkodók terheinek mérséklését célozva, azonban ezen a területen gazdálkodói szemmel nézve bizonyosan további uniós munkára van szükség. A 2024-es magyar EU-elnökség kiváló lehetőség arra, hogy a tagállamok minél egyértelműbb közös álláspontot fogalmazzanak meg a mezőgazdasági termelők gazdálkodását nehezítő feltételeinek enyhítésére és ennek révén adminisztratív kötelezettségeik csökkentésére - írja közleményében az Agrárminisztérium.

A felek tárgyaltak a két nemzetet ugyancsak komolyan érintő gabonapiaci helyzetről, értékelve az ukrán gabona behozatalával kapcsolatos uniós és nemzeti piaci intézkedések hatásait. Többek között egyetértettek abban is, hogy a jövőben továbbra is aktív szerepet kell vállalni a Közép- és Kelet-Európa közös kutatási és innovációs stratégiai keretrendszerét biztosító BIOEAST kezdeményezés működtetésében. Ezért hazánk még az idei évben két rendezvényt tervez a témában, hiszen a magyar EU-elnökség kedvező lehetőséget biztosít a BIOEAST európai szerepvállalásának fokozására. Magyarország és Szlovákia egyaránt elkötelezett a tudásalapú, fenntartható és gazdálkodóbarát mezőgazdaság megerősítésben, hiszen az agrárium a gazdasági és társadalmi versenyképesség fontos pillére. A mezőgazdaságot érintő legfontosabb kihívások megvitatására szolgáló tárcaközi munkacsoport 1999 júniusában, éppen 25 esztendeje jött létre azzal a céllal, hogy a két szomszédos országnak lehetősége nyíljon kormányzati és szakértői szinten egyeztetni és információt cserélni aktuális kérdésekben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?