2020. szeptember 29. kedd Mihály

Hírek - Agrárpénzek

46,7 tonna árut vontak ki a forgalomból, fokozott ellenőrzés alatt az ázsiai éttermek

A kiemelt téli élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakaszában - amely november 21. és december 4. között zajlott le - az élelmiszerbiztonságért felelős szakemberek összesen 46,7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból - tájékoztatta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára csütörtökön az újságírókat Budapesten, a Központi Vásárcsarnokban.
 
 

Hozzátette: a december 31-ig tartó ellenőrzés első szakaszában - a munkát a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) koordinálásával végzik - az élelmiszerellenőrök 1.954 ellenőrzést végeztek. Ez több mint 18 ezer élelmiszer-vizsgálatot jelentett. A vizsgált tételek 1,8 százalékát vonták ki a forgalomból - 46,7 tonnát - mintegy 13 millió forint értékben.

Az államtitkár kitért rá: az 1.954 ellenőrzésből - a vendéglátás nélkül - 401 termelőt, például vágóhidat, édesipari gyártót ellenőriztek. Itt leginkább higiéniai hiányosságokat állapítottak meg a szakemberek, de tíz gyártó figyelmeztetést kapott és nyolc esetben bírságot szabtak ki.

A forgalmazóhelyeken 1.553 ellenőrzésből 101 hipermarketekben, 111 vásáron és piacon 99 pedig nagykereskedőknél és logisztikai központokban folyt le. Az ellenőrök 55 esetben figyelmeztettek, 87 esetben pedig összesen 7,9 millió forint bírságot is kiszabtak. A legtöbbször tapasztalt hiányosság a higiénia területén volt, de sokszor kifogásolták a minőséget is.

Az úgynevezett mélységi ellenőrzések során 91 élőállat- és 16 élelmiszer-szállítmányt ellenőriztek a hatósági emberek. Az állatszállítások országos ellenőrzése során pedig 669 szállítmányt, mintegy 725 ezer állatot vizsgáltak meg. Az ellenőrzések első szakaszában 575 vendéglátó egységet ellenőriztek 580 alkalommal - mondta Oravecz Márton, az MgSzH elnöke. A vizsgált létesítmények 71,5 százaléka megfelelően biztonságos körülmények között működött. Az esetek több mint 18 százalékában kevésbé jelentős szabálytalanságokat tártak fel az ellenőrök 108 vendéglátó helyen.

Az esetek csaknem 10 százalékánál 56 helyen súlyos hibákat észleltek a szakemberek. A működést 12 esetben kellett felfüggeszteni. A helyszíni bírságok összege 150 ezer, míg a határozattal kiszabott bírságoké 1,3 millió forint volt.

MTI

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu