2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hírek - Agrárpénzek

A briteknek sikerült: a tavalyinál is több lett a búza

Szemben Európával, Nagy-Britanniában idén nőhet a betakarított búza mennyisége, köszönhetően a megnövelt vetésterületnek.
 
 

A brit mezőgazdasági minisztérium adatai szerint idén mintegy 14,8 millió tonna búzát sikerült learatni, ami 5,4 százalékkal haladja meg a tavalyi mennyiséget. Ezzel Nagy-Britannia az egyetlen nagy európai búzatermelő ország, ahol a különösen száraz tavasz és nyár ellenére nőni tudott a búzatermelés.

Habár a terméshozam hektáronként csak 7,7 tonna volt idén a szigetországban – 0,2 tonnával kevesebb, mint tavaly – a vetésterület növelése ellensúlyozni tudta a kiesést.

A minisztérium által közölt adatok mintegy 300 ezer tonnával haladják meg a az Európai Gabona - és Takarmánykereskedelmi Szövetség (Coceral) múlt heti becsléseit, mely szerint idén az EU-ban 20,2 millió tonnával kevesebb, mindössze 273 millió tonnára lehet számítani.

A megnövekedett búzatermés azonban az árpa kárára következett be, mely ára a vetési időszakban csökkent a felhalmozódott raktárkészletek miatt. Közel 22 százalékkal kevesebb árpa termett idén, alig több mint 5 millió tonna.

Eközben a repce terméshozama hektáronként 3,5 tonnára emelkedett, így rekord mennyiségű, 2,24 millió tonnát sikerült betakarítani belőle.

Az adatok nyilvánosságra kerülése után a takarmánybúza ára változatlan maradt a londoni tőzsdén, Párizsban és Chicagoban csekély emelkedésnek indult.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu