A legnagyobb beruházó tavaly a baromfiszektor volt

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági beruházások értéke az Agrárgazdasági Kutató Intézet által felmért körben 2017-ben 3,1 százalékkal növekedett az előző évi tényadatokhoz mérten. Nincs tehát nagy boom, amit érthetővé tesz az is, hogy a beruházások 80 százalékban sajáterőből valósultak meg.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem vártak tovább a korszerűsítési és bővítési terveik megvalósításával az állattenyésztők, pályázati források nélkül is belevágtak az építkezésbe, állománybeszerzésbe.

Állattenyésztési beruházásokra 2017-ben 16 milliárd forinttal (38,3 százalékkal) többet, míg növénytermesztési beruházásra 13 milliárd forinttal (24,5 százalékkal) kevesebbet költöttek a megfigyelt cégek.

Az állattartók körében tapasztalható csaknem 40 százalékos bővülés hátterében leginkább a baromfiszektor további erősödése áll. Az összes állattenyésztési befektetés 41 százaléka ebben a szakágazatban valósult meg, ezen belül is hat nagyvállalathoz volt köthető a fejlesztésekre fordított összeg 73,6 százaléka. Tejhasznú marhákra a beruházási érték 21,5 százaléka, míg sertésekre csak 12,5 százaléka esett.


Gépberuházások szempontjából két év csökkenést követően bővülést tapasztaltak a kutatók.  A beszerzett mezőgazdasági gépek megoszlása a 19 főnél többet foglalkoztató gazdaságokban a következőképpen alakult:

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?