2021. január 20. szerda Fábián, Sebestyén

Hírek - Agrárpénzek

A sertéshús ára az egekben, Kína felvásárol

Az élő sertés és a disznóhús ára is úgy fest, szokatlanul magas marad a termelésben való visszaesésnek köszönhetően, holott Kína igényei növekedő tendenciát mutatnak, disznóhúsának ára viszont rekordmagasságokba szökött.
 
 

Az Amerikai Mezőgazdasági Intézet figyelmeztetett, hogy a haszonállat-kereskedelem expanziója elég bizonytalan és kényes kérdés mostanság: a gabonaárak emelkedése következtében a csirketenyésztés is visszaeshet 2011 második felére, a déli területek szárazsága miatt pedig a marhatenyésztők vannak bajban, és kell egyre több állatot leölniük.

„Mivel jóval több marhát kellett leölni, mint amennyire számítottunk, kevesebb borjúhús lesz idén és valószínűleg a következő évben is”- mondta az USDA elemzője, Rachel Johnson. 

Emellett kiemelte, hogy a sertés és disznóhús piacok hanyatlása várhatóan az októberi-decemberi időszakra tehető majd. Mindazonáltal a kereslet pedig az exportigényekkel együtt 2011 második felére 12 százalékos növekedést fog mutatni, s ezt leginkább Kínának, a legnagyobb disznóhúsfogyasztó nagyhatalomnak köszönhetjük. A tavalyi, az amerikai sertéshús-kereskedelemmel kapcsolatban meghozott - H1N1 illetve sertésinfluenza okozta – szigorítások óta Kína heti lebontásban is az öt legnagyobb disznóhúsimportőrök között található. 

A kínai infláció hatására a disznóhús ára évről évre az országban 57 százalékkal nőtt, ráadásul abban az országban, ami a világ sertéshúsfogyasztásának feléért felelős, a kereslet pedig messze meghaladja a kínálatot. Az Amerikai Húsexport Federáció kijelentette, hogy az Amerikából származó sertéshús exportja Kínába ebben az évben eddig 99,400 tonna, ami több mint 150 millió dollárnak felel meg.

Fontos az is, hogy a sertések kilóra kevesebbet fognak idén nyomni, mint 2010-ben, köszönhetően az amerikai hőségnek. Így a sertés augusztusra várható szállítási ára 1,5 százalékkal csökkent, 97,45 centbe kerül fontja.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu