2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Durván megugrottak az élelmiszerárak: van, ami több mint 10 éve nem volt ilyen drága

agrarszektor.hu
A világ élelmiszerárai, főleg a hús és növényi olajok, jelentős növekedést produkáltak novemberben, elérve az elmúlt két év legmagasabb értékét. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett, a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszereinek ára 2,7%-kal emelkedett októberhez képest, így közel 10%-kal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A növényi olajok átlagára 10,4%-kal ugrott meg novemberben, miután nőtt a pálmaolaj jegyzése a masszív globális kereslet, a bioüzemanyagok termelésnövekedése és a szűkös kínálat elegyének hatására. A repce- és szójaolaj szintén drágultak. Októberberhez képest 1,8% nőtt a cukor ára, miután egyre több jel mutat arra, hogy a világ cukorfogyasztása jövőre meghaladja a termelési kapacitásokat a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt Thaiföldön, Indiában és Franciaországban.

A FAO húsár indexe 4,6%-ot erősödött, ami az elmúlt több mint 10 év legnagyobb havi áremelkedése volt. A szarvasmarha és birkahús ára nőtt leginkább az erős importkereslet miatt, ami javarészt az év végi ünnepekre készülő Kínából érkezik. Emelkedett a sertés és szárnyas ára is. A tejtermékek ára mérsékelten erősödött októberhez képest az európai kontinens szezonális hatásainak következtében.

A világ vezető gabonaexportőrei erős versenye közepette a gabonafélék ára 1,2%-kal mérséklődött. A rizs ára szintén csökkent.

Rekord az idei gabonatermés

A FAO megjelentette a legfrissebb gabonatermelési előrejelzését az évre, ami rekordmennyiségű 2 714 millió tonnát jelez előre, 2018-hoz képest 2,1%-os növekménnyel. Mindez köszönhető a várakozásokon felüli kínai, orosz és ukrán termésnek. A szemes termények összesített eredménye várhatóan eléri az 1 433 millió tonnát, alig lemaradva a 2017-es rekordévtől. Miután az Európai Unióban nőtt a kibocsátás, a búzatermelés várhatóan 4,8%-kal bővülve eléri a 766,4 millió tonnát. A világ rizstermelése akár 515 millió tonna is lehet.

A mezőgazdasági szezon végén 2020-ban, körül-belül 863 millió tonna gabona lesz a raktárakban. A nemzetközi kereskedelembe kerülő gabona mennyisége pedig elérheti a 416 millió tonnát, vagyis 1,1%-kal több lesz, mint az azt megelőző évben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31