Durván megugrottak az élelmiszerárak: van, ami több mint 10 éve nem volt ilyen drága

agrarszektor.hu
A világ élelmiszerárai, főleg a hús és növényi olajok, jelentős növekedést produkáltak novemberben, elérve az elmúlt két év legmagasabb értékét. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett, a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszereinek ára 2,7%-kal emelkedett októberhez képest, így közel 10%-kal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A növényi olajok átlagára 10,4%-kal ugrott meg novemberben, miután nőtt a pálmaolaj jegyzése a masszív globális kereslet, a bioüzemanyagok termelésnövekedése és a szűkös kínálat elegyének hatására. A repce- és szójaolaj szintén drágultak. Októberberhez képest 1,8% nőtt a cukor ára, miután egyre több jel mutat arra, hogy a világ cukorfogyasztása jövőre meghaladja a termelési kapacitásokat a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt Thaiföldön, Indiában és Franciaországban.

A FAO húsár indexe 4,6%-ot erősödött, ami az elmúlt több mint 10 év legnagyobb havi áremelkedése volt. A szarvasmarha és birkahús ára nőtt leginkább az erős importkereslet miatt, ami javarészt az év végi ünnepekre készülő Kínából érkezik. Emelkedett a sertés és szárnyas ára is. A tejtermékek ára mérsékelten erősödött októberhez képest az európai kontinens szezonális hatásainak következtében.

A világ vezető gabonaexportőrei erős versenye közepette a gabonafélék ára 1,2%-kal mérséklődött. A rizs ára szintén csökkent.

Rekord az idei gabonatermés

A FAO megjelentette a legfrissebb gabonatermelési előrejelzését az évre, ami rekordmennyiségű 2 714 millió tonnát jelez előre, 2018-hoz képest 2,1%-os növekménnyel. Mindez köszönhető a várakozásokon felüli kínai, orosz és ukrán termésnek. A szemes termények összesített eredménye várhatóan eléri az 1 433 millió tonnát, alig lemaradva a 2017-es rekordévtől. Miután az Európai Unióban nőtt a kibocsátás, a búzatermelés várhatóan 4,8%-kal bővülve eléri a 766,4 millió tonnát. A világ rizstermelése akár 515 millió tonna is lehet.

A mezőgazdasági szezon végén 2020-ban, körül-belül 863 millió tonna gabona lesz a raktárakban. A nemzetközi kereskedelembe kerülő gabona mennyisége pedig elérheti a 416 millió tonnát, vagyis 1,1%-kal több lesz, mint az azt megelőző évben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58