A sikeres utódlás titka: eladni az ifjoncnak a céget

agrarszektor.hu
Egyre sürgetőbbé válik az utódlás, ennek lebonyolítása azonban nehéz feladat. Az OTP Agrár szakértői szerint azok a vállalkozások működnek továbbra is jó színvonalon, ahol a generációváltás adásvétel útján történik. Ehhez az öröklési szabályoknak is változniuk kell.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdaságban a rendszerváltáskor tulajdonosi pozícióba került termelők zöme mára 70-75 éves, így az érintettek szinte egyszerre öregszenek ki az aktív korból. Munkájukat a fiatalok vehetik át, ám az OTP Agrár szakértőinek - korábbi kutatásokból származó - információi alapján az agrárvállalkozások majdnem 70 százaléka nem rendelkezik tervvel az utódlásról. Csupán az érintettek 30 százalékának van pontos vagy kevésbé pontos elképzelése a folyamatról.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Utóbbiak közül a legtöbben a családon belüli ügyvezető és tulajdonosváltást tartották kívánatosnak, ám ez sok esetben nem megoldható, hiszen a gazdaságok 28 százalékánál a termelőnek nincs egyenes ági leszármazottja. Problémák persze akkor is jelentkezhetnek, ha biztosított az utódlás. Ezek a legtöbbször abból adódnak, hogy az utódnak "szánt" fiatal nem akarja a felmenő életútját követni. Bizonytalanságot jelenthet emellett a gazdálkodást átvevő fiatal generáció felkészültsége, illetve ennek hiánya is - áll az OTP Agrár közelmúltban megjelent véleménycikkében.

A fiatalok többsége nyitott az újdonságokra, de még nincs meg bennük a megfelelő gazdaságirányítási tudás, a szakmai ismeret és tapasztalat, holott pont ők hozhatnák be a korszerű tudást a vállalkozásba, ők könnyedén képesek lehetnek a korszerű információs- és tudás-transzfereket működtetni. Mindez az ágazat finanszírozói számára is fontos, hiszen a hitelintézetek hosszú távú partneri kapcsolatot építhetnek ki a fiatalokkal. A már említett bizonytalanságok mellett az utódlási folyamat sikerességét veszélyeztetheti az is, ha a vállalkozást átadó gazdálkodó továbbra is döntési pozícióban marad, mert ez a felelősségi viszonyok kuszaságához, végeredményben sikertelen gazdálkodáshoz vezethet.

A piaci tapasztalatai alapján általában azok a vállalkozások működnek továbbra is jó színvonalon, ahol a generációváltás adásvétel útján történik. Ezt segítené, ha a gazdaságot csak, mint egységet lehetne továbbadni, akár egy örökösnek, akár adásvétel útján.

Az OTP Agrár szakértőinek meggyőződése, hogy az agrárpolitikának növelni kell az esélyt arra, hogy a fiatal gazdálkodók szerepe növekedhessen és képzettségük javulhasson. A legalapvetőbb követelmény, hogy a mezőgazdasági tevékenységet kezdő, illetve végző fiatal gazdák kapjanak támogatást mind a termőföldhöz jutás, mind az oktatás, mind a gazdaságfejlesztés tekintetében. A gazdaságok átadását speciális jogi konstrukciókkal (családi gazdaságok és mezőgazdasági üzemek öröklésére vonatkozó új szabályokkal), illetve államilag garantált hosszú távú, új típusú hitelekkel is lehetne segíteni.

Fontos, hogy a mezőgazdasági vállalkozások élén egyre inkább szakmailag képzett, korszerű menedzsment és információ-technológiai ismeretekkel rendelkező, hivatásszerűen a mezőgazdasággal foglalkozó gazdálkodók álljanak, akik alkalmasak a termelési technológia korszerűsítésére, az innovatív módszerek befogadására, és az együttműködések keretében megvalósítandó fejlesztésekre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?