2021. május 13. csütörtök Szervác, Imola

Hírek - Agrárpénzek

Alig csökken az agrárbüdzsé, de a játékszabályok bizonytalanok

A vártnál is enyhébb lehet az egy hektárt érintő forráselvonás, viszont a pontos játékszabályokat még nem ismerjük. Kulcsfontosságú, hogy meghúznak-e egy üzemenkénti maximális kifizetési határt, vagy a növekvő hektárszámmal arányosan csökken a területalapú támogatás. A méretkorlátozás pontos módja az egyik legérdekesebb kérdés az új agrárpolitikában.
 
 

Az unió két legnagyobb kiadási tételében, a Közös Agrárpolitika (KAP) és a kohéziós alapok terén Günther Öttinger pénzügyi biztos csak enyhe csökkentést javasolt ma Brüsszelben. A bemutatott pénzügyi javaslat szerint a KAP mindössze 5 százalékkal karcsúsodna, ezen belül is az első pillér, azaz a közvetlen kifizetések mindössze 4 százalékos mínuszt szenvednének el. A kohéziós politikára 7 százalékkal jutna kevesebb forrás. 

A csökkentések oka Nagy-Britannia távozása az unióból, ami hozzávetőleg 12 milliárd eurót von ki a közös büdzséből. Eközben a kiadási oldalon olyan többletigények léptek fel, mint a külső határok védelme, a kutatás vagy a generációváltás fokozott ösztönzése. A pénzügyi biztos javaslata a 2021-2027-es ciklusra vonatkozóan összesen 1,135 milliárd euróval számol, ami az EU tagállamok összjövedelmének 1,11 százalékát teszi ki. Ebből a Közös Agrárpolitikára  és vidékfejlesztésre 365 milliárd euró jutna, vagyis a költségvetés egyharmada alá esne a mezőgazdaság támogatása.

 

Az előterjesztés szerint a területalapú támogatások továbbra is fontos részét képezhetik az agrárpolitikának. Az egy hektárra jutó enyhe kifizetéscsökkenés mellett vagy az üzemenként adható támogatást fogják maximalizálni (a munkabérek figyelembe vehetők a számításakor), vagy degresszív módon csökkentik a nagyobb üzemeknek járó pénzeket. Tovább folytatódik a területalapon járó összegek egymáshoz közelítése a tagállamokban. Szó van arról is, hogy jogállami keretek meglétéhez kötik a kifizetéseket - ezzel Magyarországnak, Lengyelországnak és Szlovákiának üzen Brüsszel. A tervekhez arra is szükség van, hogy a tagállamok kicsit mélyebben a zsebükbe nyúljanak.

Valamennyi fenti javasat megvalósulához az kell, hogy az összes tagállam egyetértsen vele - ez egy több hónapos tárgyalási sorozatot feltételez. A cél az lenne, hogy az európai parlamenti választásig, azaz 2019. május 9-ig lezáruljanak a viták. Szakértők ellenben azt valószínűsítik, hogy az újonnan felálló parlament beleszólási jogot formálna a végeredménybe, tehát 2019 vége előtt nem lesz egyezség. A legutóbbi költségvetést két éven át tárgyalta az unió.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu