Új támogatási rendszer jön: ez minden magyar gazdát érint

Új támogatási rendszer jön: ez minden magyar gazdát érint

agrarszektor.hu
Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A kétéves átmeneti időszak után idén életbe lép az európai uniós Közös Agrárpolitika (KAP) 2023-2027 új ciklusa, ami jelentős változásokat hoz a támogatások feltételrendszerében és igénylésében - írja közleményében a K&H Bank.

Az idei évben startoló I. pilléres (közvetlen) támogatások éves szinten mintegy 1,3-1,4 milliárd euró forrást fognak jelenti Magyarországnak, ami nagy segítség lehet a gazdák számára a fokozott gazdasági kockázatok és időjárási nehézségek áthidalására. A KAP I. pillére, a közvetlen támogatások és az igénylés is nagymértékben változik annak érdekében, hogy minél inkább fókuszáljon a fenntarthatóságra és a tagállamok mezőgazdasága fokozottan hozzájáruljon az EU környezetvédelmi és éghajlat-politikai céljaihoz. Így a gazdáknak ezek tudatában, és nem a korábbi évek gyakorlata szerint kell benyújtaniuk az igényléseket

- mondta el Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője.

Zöldebb támogatási rendszer

Az új ciklus talán legfontosabb változása, hogy az eddigi egységes területalapú támogatás (SAPS) és zöldítés helyébe a fenntarthatóságot elősegítő alapszintű jövedelemtámogatás (BISS) lép. A zöldítés a korábbi 30 százalék helyett a teljes alapszintű jövedelemtámogatás (BISS) kifizetésének feltételévé vált. A másik komoly módosítás, hogy az alapszintű jövedelemtámogatás tekintetében az 1200 ha támogatható területi felső határ eltörlésre került, de mellette új elemként megjelent az ún. redisztributív támogatás. Ez a támogatási jogcím a közvetlen támogatások mintegy 14 százalékát teszi ki, az alapszintű jövedelemtámogatáson felül igényelhető forrás célja pedig a kis- és közepes gazdaságok számára történő további jövedelem nyújtása. A harmadik legfontosabb az új elemként belépő Agro-Ökológiai Program, amire minden gazda jogosult, és az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatok - ezen belül is kiemelten a talaj és a biodiverzitás védelmének - támogatására szolgál.

Az, hogy a támogatások egyre nagyobb része az éghajlat- és környezetbarát gazdálkodási módszerek - így a biogazdálkodás, a karbongazdálkodás, az állatjólét javítását szolgáló technológiák - alkalmazásához kapcsolódik, döntően meghatározza az ágazat fejlesztéseinek irányát. Ezt a fejlődési lehetőségét kell most megragadni a jelenlegi, kihívásokkal teli gazdasági helyzetben. A technológiaváltás ugyanis abban is segítséget nyújthat, hogy javuljon az ágazat jövedelemtermelő képessége

- hangsúlyozta ki Demeter Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?