Új támogatási rendszer jön: ez minden magyar gazdát érint

Új támogatási rendszer jön: ez minden magyar gazdát érint

agrarszektor.hu
Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kétéves átmeneti időszak után idén életbe lép az európai uniós Közös Agrárpolitika (KAP) 2023-2027 új ciklusa, ami jelentős változásokat hoz a támogatások feltételrendszerében és igénylésében - írja közleményében a K&H Bank.

Az idei évben startoló I. pilléres (közvetlen) támogatások éves szinten mintegy 1,3-1,4 milliárd euró forrást fognak jelenti Magyarországnak, ami nagy segítség lehet a gazdák számára a fokozott gazdasági kockázatok és időjárási nehézségek áthidalására. A KAP I. pillére, a közvetlen támogatások és az igénylés is nagymértékben változik annak érdekében, hogy minél inkább fókuszáljon a fenntarthatóságra és a tagállamok mezőgazdasága fokozottan hozzájáruljon az EU környezetvédelmi és éghajlat-politikai céljaihoz. Így a gazdáknak ezek tudatában, és nem a korábbi évek gyakorlata szerint kell benyújtaniuk az igényléseket

- mondta el Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője.

Zöldebb támogatási rendszer

Az új ciklus talán legfontosabb változása, hogy az eddigi egységes területalapú támogatás (SAPS) és zöldítés helyébe a fenntarthatóságot elősegítő alapszintű jövedelemtámogatás (BISS) lép. A zöldítés a korábbi 30 százalék helyett a teljes alapszintű jövedelemtámogatás (BISS) kifizetésének feltételévé vált. A másik komoly módosítás, hogy az alapszintű jövedelemtámogatás tekintetében az 1200 ha támogatható területi felső határ eltörlésre került, de mellette új elemként megjelent az ún. redisztributív támogatás. Ez a támogatási jogcím a közvetlen támogatások mintegy 14 százalékát teszi ki, az alapszintű jövedelemtámogatáson felül igényelhető forrás célja pedig a kis- és közepes gazdaságok számára történő további jövedelem nyújtása. A harmadik legfontosabb az új elemként belépő Agro-Ökológiai Program, amire minden gazda jogosult, és az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatok - ezen belül is kiemelten a talaj és a biodiverzitás védelmének - támogatására szolgál.

Az, hogy a támogatások egyre nagyobb része az éghajlat- és környezetbarát gazdálkodási módszerek - így a biogazdálkodás, a karbongazdálkodás, az állatjólét javítását szolgáló technológiák - alkalmazásához kapcsolódik, döntően meghatározza az ágazat fejlesztéseinek irányát. Ezt a fejlődési lehetőségét kell most megragadni a jelenlegi, kihívásokkal teli gazdasági helyzetben. A technológiaváltás ugyanis abban is segítséget nyújthat, hogy javuljon az ágazat jövedelemtermelő képessége

- hangsúlyozta ki Demeter Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31