2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Agrárpénzek

Békésben kisebb lesz a borsó vetésterülete a késői tavasz miatt

Békés megyében mintegy 20 százalékkal kisebb lesz a borsó vetésterülete a késői tavasz miatt, ezért a konzervgyárak és a hűtőipar lefelé korrigálják a 2013-ra megkötött termelési szerződésekben rögzített termőterületeket - tájékoztatta az orosházi Orosfarm Zrt. vezetője az MTI-t.
 
 

Dominkó Sándor elmondta: a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó Orosfarm 2013-ban az eredetileg vállalt 500 hektárral szemben 380 hektáron tud konzervipari borsót előállítani a vetésidő csúszása, a rövidebb vegetációs idő miatt, ezért feldolgozóipari partnerével közösen a napokban 30 hektárral csökkentették a termőterület nagyságát a szerződésükben.

Tájékoztatása szerint a 380 hektárból eddig 250 hektár borsó már a földbe került. A társaság a borsótermelésből kieső 120 hektáron kukoricát és napraforgót termel. Emiatt hektáronként 100 ezer forint lesz a jövedelemkiesés, mivel borsóból egységnyi területen 100-150 ezer forint jövedelmet lehet elérni, míg kukoricából és napraforgóból átlagosan ötvenezer forintot. Az el nem vetett vetőmagot a következő évben fel tudják használni.

Békés megyében a gazdálkodók mintegy kétezer hektáron termelnek zöldborsót, a szántóföldi terület mintegy öt százalékán a feldolgozóipar részére. Az Orosfarm a zöldborsó 25 százalékát állítja elő - mondta Dominkó Sándor.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu