Bombaüzlet a magyar erdőkben: felélesztik a szarvasgomba kultuszt az országban

Bombaüzlet a magyar erdőkben: felélesztik a szarvasgomba kultuszt az országban

MTI
A Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. (NEFAG) szarvasgomba-feldolgozó üzeme hozzájárulhat a hazánkban is több évszázados múltra visszatekintő szarvasgombagyűjtés, illetve -fogyasztás hagyományának újraélesztéséhez - mondta az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a beruházás átadásán, Szolnokon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Zambó Péter kiemelte: a társaság tavaly 248 millió forint összértékű fejlesztést hajtott végre, amihez 80 millió forint beruházási támogatást kapott az Agrárminisztériumtól. A beruházás az építkezésen túl innovatív elemeket is tartalmazott, hiszen a feldolgozó a legkorszerűbb élelmiszeripari technológiát alkalmazza - tette hozzá. Az üzem létrehozásával a NEFAG nemcsak további piaci pozíciók megszerzését tűzte ki célul, de a jelenlegi munkahelyek megtartására és a foglalkoztatotti létszám bővítésére is törekedett. Ennek megfelelően alakította ki a 350 négyzetméter területű feldolgozót, benne 21 önálló helyiséggel az adminisztráció, a földesáru-munkálatok és a feldolgozáshoz kapcsolódó, élelmiszertechnológiai folyamatok számára - mondta az államtitkár.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 
Forrás: MTI/Mészáros János

A projekt részeként épült meg a Bagolyvár Vadaspark fogadóépülete is, amely a vállalat környezeti nevelési és szemléletformáló tevékenységének feltételeit emelte az eddiginél magasabb színvonalra - tette hozzá. Az államtitkár ismertette: a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. fenntartásában lévő erdőkben az éves szarvasgombatermés 20-30 tonna közé tehető. E mennyiség túlnyomó részét az elmúlt évtizedekben olasz és német feldolgozóüzemek vásárolták fel alapanyagként. Az itt gyűjtött, prémium minőségű szarvasgombakereskedelmi együttműködéseken keresztül a magyar Alföldet közel harminc országgal kapcsolja össze - fogalmazott. Kiemelte: az elmúlt húsz év tapasztalataira építve döntött a cég arról, hogy az alapanyagexport helyett a nagyobb hozzáadott értékű félkész- és késztermékekre helyezi a hangsúlyt. Az államtitkár tájékoztatása szerint a cég konzervált feldolgozási alapanyagokat, illetve a közvetlenül felhasználható szarvasgomba tartalmú termékeket állít elő. A tárca és a társaság közös szándéka, hogy a kizárólag a Kárpát-medencében található homoki szarvasgomba legyen a szolnoki feldolgozóüzem fő alapanyaga - mondta Zambó Péter. 

Fehér Sándor, a vállalat termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: az új feldolgozóüzem éves elméleti kapacitása mintegy 30-40 tonna, az egység 7 embernek ad munkát. Jelenleg a friss gomba értékesítésén kívül ötféle feldolgozott terméket állítanak itt elő, ez a tervek szerint egy éven belül 25-30-ra bővülhet. A társaság éves árbevételének egytizedét kitevő termékértékesítés több mint 95 százaléka export - jelezte. Hozzáfűzte: reményeik szerint a tevékenységből származó bevételek részarányát a későbbiekben sikerül megduplázniuk, elsősorban a feldolgozott termékekre alapozva. A Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. éves árbevétele évről-évre nettó 3 milliárd forint körül alakul, a cég 150 alkalmazottat foglalkoztat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55