Csaknem 12 millió a fiatal gazdáknak

agrarszektor.hu
Aki másokat is foglalkoztat, pluszpontot kap.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Maximum 40 ezer eurós támogatásra nyújthatnak be pályázatokat május 1-15. között a kezdő fiatal gazdálkodók a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségeihez. A teljes keretösszeg 15 millió eurót tesz ki. Így a fiatal gazdálkodók tevékenységeik megkezdéséhez idei árfolyamon számolva összesen mintegy 4,5 milliárd, fejenként pedig legfeljebb 11,8 millió forintra tarthatnak igényt.

Mintegy 4,5 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg idén a fiatal gazda pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A Magyar Közlöny 51. számában megjelent rendelet szerint a támogatási kérelmet május 1. és 15. között lehet benyújtani postai úton az ügyfél lakóhelye szerint illetékes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségére.

A támogatás célja, hogy hozzájáruljon a fiatal agrárszakemberek vállalkozásának elindításához, a birtokstruktúra átalakításához, a mezőgazdaságban dolgozók korösszetételének javításához, valamint a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez - közölte a VM. Azok a 18 és 40 év közötti gazdák jelentkezhetnek, akik először kezdenek gazdálkodni, megfelelő szakmai tudással, végzettséggel rendelkeznek, és vállalják, hogy gazdaságukat 5 évig egyéni vállalkozóként vezetik.

A fejenkénti támogatás a vállalt üzemmérettől függően 20-40 ezer euró lehet. A forintösszeget az Európai Központi Bank (EKB) január elsejei árfolyama alapján határozzák meg. Az EKB euró árfolyama idén január elsején egyes források szerint 297,04 forint volt, így a 40 ezer eurós maximális összeg ezzel számolva 11,8 millió forintot tesz ki. (Első körben az elnyert összeg 90 százalékára nyújtható be kifizetési kérelem, a fennmaradó 10 százalékot pedig leghamarabb 2016-tól lehet igényelni).

Az eddigi évek tapasztalatai alapján a következő időszakban még nagyobb hangsúlyt helyeznek a szakmailag felkészült, mezőgazdasági termeléssel élethivatásszerűen foglalkozó fiatal pályázók előnyben részesítésére. Kiemelt cél a kormányprogramhoz igazodva a vidéki lakosság helyben tartása és a foglalkoztatás növelése.

A pályázatok elbírálásakor többletpontokat szerezhetnek azok a fiatal agrárvállalkozók, akik magasabb kézimunka-igényű ágazatokban folytatnának mezőgazdasági tevékenységet, lakóhelyük a gazdaság közelében található, tanyán vagy kistelepülésen élnek, illetve vállalják az ilyen térségbe történő kiköltözést. Többletpontot kapnak azok a pályázók is, akik önmagukon kívül további munkaerőt foglalkoztatnak legalább a 4. évtől kezdődően, ezzel ösztönözve a foglalkoztatás növelését - olvasható a VM közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13