2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Agrárpénzek

Csaknem 12 millió a fiatal gazdáknak

Aki másokat is foglalkoztat, pluszpontot kap.
 
 

Maximum 40 ezer eurós támogatásra nyújthatnak be pályázatokat május 1-15. között a kezdő fiatal gazdálkodók a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségeihez. A teljes keretösszeg 15 millió eurót tesz ki. Így a fiatal gazdálkodók tevékenységeik megkezdéséhez idei árfolyamon számolva összesen mintegy 4,5 milliárd, fejenként pedig legfeljebb 11,8 millió forintra tarthatnak igényt.

Mintegy 4,5 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg idén a fiatal gazda pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A Magyar Közlöny 51. számában megjelent rendelet szerint a támogatási kérelmet május 1. és 15. között lehet benyújtani postai úton az ügyfél lakóhelye szerint illetékes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségére.

A támogatás célja, hogy hozzájáruljon a fiatal agrárszakemberek vállalkozásának elindításához, a birtokstruktúra átalakításához, a mezőgazdaságban dolgozók korösszetételének javításához, valamint a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez – közölte a VM. Azok a 18 és 40 év közötti gazdák jelentkezhetnek, akik először kezdenek gazdálkodni, megfelelő szakmai tudással, végzettséggel rendelkeznek, és vállalják, hogy gazdaságukat 5 évig egyéni vállalkozóként vezetik.

A fejenkénti támogatás a vállalt üzemmérettől függően 20-40 ezer euró lehet. A forintösszeget az Európai Központi Bank (EKB) január elsejei árfolyama alapján határozzák meg. Az EKB euró árfolyama idén január elsején egyes források szerint 297,04 forint volt, így a 40 ezer eurós maximális összeg ezzel számolva 11,8 millió forintot tesz ki. (Első körben az elnyert összeg 90 százalékára nyújtható be kifizetési kérelem, a fennmaradó 10 százalékot pedig leghamarabb 2016-tól lehet igényelni).

Az eddigi évek tapasztalatai alapján a következő időszakban még nagyobb hangsúlyt helyeznek a szakmailag felkészült, mezőgazdasági termeléssel élethivatásszerűen foglalkozó fiatal pályázók előnyben részesítésére. Kiemelt cél a kormányprogramhoz igazodva a vidéki lakosság helyben tartása és a foglalkoztatás növelése.

A pályázatok elbírálásakor többletpontokat szerezhetnek azok a fiatal agrárvállalkozók, akik magasabb kézimunka-igényű ágazatokban folytatnának mezőgazdasági tevékenységet, lakóhelyük a gazdaság közelében található, tanyán vagy kistelepülésen élnek, illetve vállalják az ilyen térségbe történő kiköltözést. Többletpontot kapnak azok a pályázók is, akik önmagukon kívül további munkaerőt foglalkoztatnak legalább a 4. évtől kezdődően, ezzel ösztönözve a foglalkoztatás növelését - olvasható a VM közleményében.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben