2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Agrárpénzek

Csányi Attila: nem a koronavírus-járvány okozta a legnagyobb problémát 2020-ban

Nem okozott komolyabb problémát a koronavírus-járvány a Bonafarm Csoport életében, a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis azonban negatívan hatottak a cégcsoport eredményességére - mondta Csányi Attila, a Bonafarm Csoport vezérigazgatója az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, az állatjárványok leginkább a jelentős kacsamennyiség kiesésében, valamint a mohácsi vágóhíd működésében éreztették hatásukat, ahol a sertéspestis komoly veszteségeket idézett elő.
 
 

Komoly kategória átrendeződés figyelhető meg az élelmiszereknél, jól látszik például, hogy az úgynevezett impulz, valamint a HORECA szektorban fogyasztott termékek vásárlása jelentősen csökkent, és megfigyelhető, hogy a feldolgozott készítményeknél sokkal nagyobb a sertésarány, mint a baromfi, ami logikus, hiszen a száraz árukban a baromfitermékek kevésbé vannak jelen - tájékoztatott Csányi Attila az Agrárszektor 2020 Konferencián. A tendenciák, illetve a járványok hatása a Bonafarm Csoport idei működését is meghatározták. A madárinfluenza leginkább a kacsa esetén okozott problémákat, jelentős mennyiség kiesést indukált, amivel rengeteget vesztett a cégcsoport, az afrikai sertéspestis pedig a mohácsi vágóhíd működésének és eredményének nem kedvezett. A szakember kiemelte, a koronavírus-járvány ugyanakkor összességében se jót, se rosszat nem okozott a Bonafarm Csoportnak, és még az állatjárványok ellenére is nagyjából sikerült a terv körül maradniuk 2020-ban. Ez részben annak köszönhető, hogy a cég a húskészítmények és a baromfitermékek piacán is jelen van, és habár volt kieső mennyiség bőven, a friss fogyasztási cikkek ezeket a volumeneket kárpótolták.

A csoporthoz köthető vállalkozások közül az MCS Zrt. volt a legnehezebb helyzetben olyan értelemben, hogy a társaság jelentős veszteségeket szenvedett el az elmúlt években. Csányi Attila azzal kapcsolatban, hogy sikerült-e stabilizálni a működést, és milyen eredményre lehet számítani az idén a cégnél, elmondta, 

az év elején nagyon jó eredményekkel kezdtünk, aztán április környékén ez elkezdett elromalni, és a sertéspestis után úgymond végleg beütött a krach. Mostanra hálistennek a húsárak kicsit később követték a sertés jegyzésár esést, így EBITDA szinten egy olyan nulla közeli szintet tervezünk évösszesen elérni, ami nagy javulás tavalyhoz képest.  

A szakember hozzátette, a korábbi veszteségekhez képest most már kezd megtérülni a beruházás, ugyanakkor ilyen alapanyag volatilitásnál nehéz bármit is mondani. 

Az biztos, hogy a cég javul, és az is biztos, hogy a piac ingadozik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu