2020. február 24. hétfő Mátyás

Hírek - Agrárpénzek

Drasztikus változások szükségesek Európa mezőgazdaságában

Janez Potocnik környezetvédelmi biztos egy az európai mezőgazdaság jövőjéről tartott konferencián felhívta a figyelmet a mezőgazdaság átalakításának szükségességére a föld erőforrásaira nehezedő nyomás csökkentése érdekében.
 
 

A szlovén biztos véleménye szerint a jelenlegi termelési-, fogyasztási-, viselkedési minták már középtávon sem fenntarthatóak, mindenféleképpen megoldásokat kell találni a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználására, ehhez pedig a ciklikus gazdasági modell alkalmazása lehet a megoldás. Mindezzel együtt úgy véli, valódi innováció nélkül ezzel mindössze időt nyerhetünk, mielőtt végleg kimerítenénk lehetőségeinket, példaként a csökkenő olajkészleteket hozta fel, melyre alapvető szüksége van az európai élelmiszer szektornak. Minden egyes évben 2 millió tonna élelmiszer kerül csomagolásra és halad át Európán, az olaj, az üzemanyag kiesése katasztrofális következményekkel járhat az élelmezésben.

Ugyancsak felhívta a figyelmet a föld minőségi romlásának meggátolására, mondván „irreális hogy egyre többet és többet várunk el a termőföldtől, miközben védelméért vajmi keveset teszünk.” Ennek érdekében Potocnik célja, hogy a föld a jövőben alapvető erőforrásként jelenjen meg és úgy is legyen kezelve, hiszen szavaival éve „nem engedhetjük meg magunknak, hogy a fejlesztés oltárán minden egyes évben Berlin méretű területeket áldozzunk fel.”

Végezetül kitért az élelmiszerhulladék kezelésének problémáira is. „Rengeteg élelmiszert termelünk, ami végül a kukában végzi. Ez nem csak elfogadhatatlan, de morálisan is elítélendő.” Elmondása szerint az összes megtermelt élelmiszer harmada a szemétbe kerül, ami az erőforrásokra, a földre, a víz-, és energiakészletekre is hatalmas és felesleges nyomást gyakorol. „A pazarlás kiküszöbölésével nem csupán hatékonyabb erőforrás kihasználást érhetnénk el, de a termőterületek csökkenése is kisebb problémát okozna. A természet semmiféle szerepet nem játszott az elmúlt 5 év pénzügyi válságaiban, mégis a legtöbben a fontossági sorrend legvégére lökték. A jelenlegi krízis végét követően az elhanyagolt környezetvédelmi kérdések újult és megsokszorozott erővel térnek majd vissza.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu