2022. május 19. csütörtök Ivó, Milán

Hírek - Agrárpénzek

Elárulta a szakember: így lehetne felpörgetni a magyar kukoricatermelést

Habár a magyar kukoricatermelés eredményessége évről évre egyre jobb, óriási lépéseket lehet még tenni, annak érdekében, hogy ez a trend még erőteljesebb legyen - mondta az agrárszektor.hu-nak Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Ilyen akár a még jobb fajtaválasztás, vagy az időjárásnak való kitettség stabilizálása.
 
 

Reng Zoltán a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián elmondta, hogy azzal, hogy Magyarország is növeli a benzinbe keverhető bioetanol arányát, sokkal nagyobb piac nyílik meg a hazai bioetanol előtt, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy több kukoricát dolgoznak majd fel. Hozzátette, ez áttételesen minden magyar gazdának és feldolgozónak jó lesz, és nem csak most lettek biztosabbak a piacok, de a 2020-2030 közötti időszakban is valószínűleg azok lesznek - emelte ki a szakember. 

Magyarországon az utóbbi időszakban javult a kukoricatermelés eredményessége, de még mindig nem éri el a nyugat-európai versenytársak szintjét. Óriási lépéseket lehet még tenni, annak érdekében, hogy a jövedelmezőséget növeljük, függetlenül attól, hogy növekvő trend tapasztalható az utóbbi években - hangsúlyozta Reng Zoltán. Közölte, az egyértelműen látszik, hogy az időjárásnak való kitettség óriási, ezt mindenképpen stabilizálni kell, akár az agrotechnikával, akár az öntözéssel, vagy a még jobb fajtaválasztással. 

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékei már beépültek a takarmányozási receptúrákba, ugyanakkor egyre több az olyan gabona-feldolgozó, amely ilyen termékeket állít elő. A szakember elmondta, hogy habár van konkurencia a hazai piacon is, de az exportpiac mindig sokkal nagyobb rizikót jelent a feldolgozóknak. Az, hogy növekszik a feldolgozás Magyarországon, az Reng Zoltán szerint mindenkinek kedvez, hiszen versenyre készteti a szereplőket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!