2022. január 21. péntek Ágnes

Hírek - Agrárpénzek

Ennyit költöttek gépekre a magyar gazdák tavaly, de mi lesz idén?

Az agrártárca szakpolitikai döntéseinek megalapozásához rendszeresen szervez egy-egy ágazatot átfogó tematikus napot, ezúttal a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége, a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület képviselői vázolták területük továbbfejlődésének lehetőségeit és irányait.
 
 

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta, hogy a mezőgazdasági gépgyártás, mint a vidék ipara, és a gépforgalmazáshoz szükséges szervízhálózat nagyban hozzájárulnak a vidéki népesség megtartásához, az agrárium műszaki hátterének biztosításához, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében. Mezőgazdasági gépek gyártásával jelenleg mintegy 154 vállalkozás foglalkozik Magyarországon. Termelésüknek csaknem 20-40%-át teszi ki az önálló mezőgazdasági gép előállítása. Leginkább a beszállítói szerepvállalás a meghatározó, jelentős mértékben a nyugat-európai mezőgazdasági gépgyártás kiszolgálására rendezkedett be, így Magyarország Közép-Európa egyik legnagyobb, részegységeket gyártó bázisává vált.

Kép forrása: Getty Images

Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 2018-ban 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, emellett alkatrészekre is több mint 49 milliárd forintot fordítottak, amely minden eddigi mezőgép-értékesítést felülmúlt. 2019-ben a január-szeptemberi időszakban változatlanul emelkedett a mezőgazdasági gépek értékesítése, mondta az államtitkár.

A szaktárca a Vidékfejlesztési Program keretében számos pályázattal segítette az agráriumot és gépesítettségének javulását. Három, gépbeszerzést támogató pályázat keretében összesen 4450 támogatott kérelemre 35,8 milliárd forint támogatást ítélt oda az irányító hatóság. Ezen kívül lízing és beruházási hitel kamattámogatási konstrukciókkal is segíti a minisztérium a beruházásokat. Az államtitkár azzal folytatta, hogy a legújabb program a 2019. szeptember végén elindított mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti célú beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatási program, amelynek keretén belül összesen 100 milliárd forint beruházási hitelállományhoz biztosít a tárca kamattámogatást.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!