2021. február 24. szerda Mátyás

Hírek - Agrárpénzek

Európai búza: megtörhet a történelmi trend

A mostani gabonapiaci nyomás hatására, amikor a franciák és a britek is gabonakészleteik határára érnek, megtörhet az a történelmi trend, mely szerint az aratás időszakát megelőzően csökkenésnek indulnak az európai gabonaárak – állítják vezető elemzők.
 
 

Az európai búza ára szezonálisan esni szokott március elején, mivel ekkor a gazdálkodók eladják maradék gabonájukat, hogy a silókat kiürítsék az aratás időszakára. Ezt az időszakot a gabona felvásárolói hagyományosan optimális vételi időszaknak tekintik.

A Párizsi határidős tőzsde historikus adatai alapján átlagosan mintegy 5 százalékot esett ebben az időszakban a búza ára a korábbi években, azonban az utóbbi 3 évben még ennél is nagyobb, közel 14 százalékot esett a búza ára március elejétől, június elejéig.

Idén azonban megtörhet ez a trend – állítják az FCStone Group amerikai kereskedő és elemzőcég szakemberei, akik szerint ha egy kicsit lejőre is kerülnek az árak, még akkor is történelmi szinteket fognak megdönteni.

Minderre azok után hívták fel a befektetők figyelmét, hogy egyre nő az aggodalom az EU gabonakészleteit illetően: egyre kevesebb búzát exportálnak ugyanis a tagországok.

A legnagyobb exportőrök: Franciaország és Nagy-Britannia esetében is esnek ugyanis a készletek. Franciaországban az idei gazdasági év végére 42 százalékkal, kevesebb mint 2 millió tonnára csökkenhetnek a búzakészletek.

Eközben a kelet-közép-európai országok a gazdasági év elején olyan intenzív értékesítésbe fogtak, hogy a végére minden bizonnyal importra szorulnak majd.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu