Egész Európában romlottak a kalászosok terméskilátásai

agrarszektor.hu
A száraz időjárás miatt romlottak a búza és az árpa hozamkilátásai az Európai Unióban - áll a blog.syngenta.hu oldalán a Strategie Grains adataira hivatkozva. A francia elemző cég a napokban csökkentette az EU búza termésére vonatkozó előrejelzését, mégpedig 146,1 millió tonnáról 144,8 millió tonnára.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Öröm az ürömben, hogy még a mérsékelt előrejelzés is 14 százalékkal magasabb érték a tavalyi terméseredménynél, amit szintén az aszály tizedelt meg. Az árpa esetében a prognózist 61,8 millió tonnáról 61,0 millió tonnára módosították. Ez azt jelenti, hogy Európa keleti részét most komolyan érinti a csaknem féléves esőhiány.

Magyarországon az előző héten sajnos nem hullott le a várt mennyiségű csapadék, ezen a héten pedig végig északkeleti áramlás lesz a jellemző térségünkben. Északkeleti áramlás, mely egyrészt száraz (pedig nagy szükség lenne a további esőre), másrészt hűvös (a hét első felében reggeli fagyok is várhatók), ráadásul szeles idővel jár (ami erősen szárít és a beporzó rovarok, a méhek munkáját hátráltatja a javában virágzó gyümölcsfákon) -áll az OMSZ oldalán.

"Az EU betakarítási kilátásai - főként Spanyolországban és a délkeleti tagországokban - a márciusi száraz időjárás miatt némileg romlottak, de az előrejelzések még mindig a múlt évinél jobb eredménnyel kecsegtetnek" - közölte a Strategie Grains, amely a kukoricára vonatkozó korábbi 63,1 millió tonnás előrejelzését nem módosította, ami 2 százalékkal több termést igér az előző szezonhoz képest. A búza- és az árpatermés várható növekedése élénkíti az exportkilátásokat, ugyanakkor várhatóan versenyképesebbé válnak a kukoricával szemben. Ennek révén akár csökkenhet is az Unió kukoricabehozatala, bár korábban rekordimportra számítottak az elemzők.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?