Ez sokakat érinthet: itt van minden, amit az ültetvénytelepítési támogatásról tudni kell

Ez sokakat érinthet: itt van minden, amit az ültetvénytelepítési támogatásról tudni kell

agrarszektor.hu
2021. április 20-án megjelent a "Kertészet, -ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása" (VP2 - 4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21) című pályázati kiírás. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a támogatási lehetőség iránt érdeklődők figyelmét, hogy ebből a forrásból csak olyan földterületen támogatható az ültetvény telepítése, amely a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterben a telepítendő gyümölcsfaj vonatkozásában legalább "termesztésre alkalmas" minősítést kapott.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A támogatási kérelemhez mellékelni kell a gyümölcs termőhelyi kataszter bejegyzéséről kiadott határozat másolatát, vagy a termőhelyi katasztert vezető szerv igazolását arról, hogy a terület az adott gyümölcsfaj vonatkozásában szerepel a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterben - olvasható a Nébih oldalán.

1. Amennyiben a területet már korábban besorolták a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterbe:

Ez a hatóság vonatkozó oldalán elérhető, alábbi két nyilvános adatbázisban ellenőrizhető. Gyümölcs Termőhelyi Kataszter:

  • Termőhelyi kataszter a NAIK adatai alapján (2014. március előtt felvett területek)
  • Termőhelyi kataszter a Nébih által bejegyzett területekről (2014. március - 2020. november 23.)

A Nébih arra kérte a jelentkezőket, hogy a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterben már szereplő területekről kérelem beküldésével igényeljék a pályázathoz szükséges igazolást. A kérelemnek tartalmaznia kell a terület adatait: település név, helyrajzi szám, valamint a pályázó nevét, címét és MÁK (korábban MVH) regisztrációs számát.

2. Amennyiben a területet még nem sorolták be a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterbe:

A Gyümölcs Termőhelyi Kataszterbe vételi eljárásban a terület gyümölcstermesztésre való alkalmasságáról készített ökológiai szakvéleményt csatolni kell a kérelemhez. A szakvélemény beszerezhető a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kertészettudományi Intézet, Gyümölcstermesztési Kutatóközponttól. A szakvéleményt a telepítést megalapozó talajvédelmi tervben előírt vizsgálati adatok birtokában, helyszíni szemlét követően állítják ki.  A szakvélemény megrendelése a MATE honlapjáról letölthető űrlapon kezdeményezhető.

A termőhelyi kataszterbe vonásra irányuló kérelem formanyomtatványa az alábbi linkről tölthető le. A kérelem benyújtását követően az ügyintézés időtartamát elsősorban a termőhelyi szemlére alapozott szakvélemény elkészítése határozza meg, ezért a Nébih azt javasolta az érintetteknek, hogy minél előbb vegyék fel a Gyümölcstermesztési Kutatóközponttal a kapcsolatot.

Az igénylők mind az igazolás iránti, mind a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterbe sorolás iránti kérelmet a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság (Nébih-MGEI) Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályához nyújthatják be:

  • postai úton az 1537 Budapest, Postafiók 407 címre
  • vagy ügyfélkapun, cégkapun keresztül, azaz az alábbi címen

Utóbbi esetben címzettnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, témacsoportnak a Kertészeti Szaporítóanyagot kell választani (bármelyik ügytípus jó). A jelentkezők további kérdéseiket az mgei@nebih.gov.hu email címre írhatják meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03