Január 22-én lejár a határidő: ezt még sok gazdának el kell intéznie itthon

Január 22-én lejár a határidő: ezt még sok gazdának el kell intéznie itthon

agrarszektor.hu
Megjelent egy új rendelet a borszőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatásról. A 152/2023 (XII.21) AM rendelet alapján a borszőlő-termelők január 4. és 22. között ismét támogatási kérelmet nyújthatnak be szerkezetátalakítási tevékenységeikre. A támogatás benyújtásának részletes feltételeiről megjelent a kincstári közlemény is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatása az egyik legfontosabb borpiacszervezési intézkedés, amelynek segítségével az EU csatlakozás óta a hazai borszőlőültetvények több, mint fele újult meg és ezzel hozzájárult a magyar szőlőtermesztés minőségének javulásához - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A 152/2023 (XII.21) AM rendelet értelmében idén először 2024. január 4. és 22. között lehet benyújtani a támogatási kérelmeket, kizárólag elektronikus úton az elektronikus kérelemkitöltő felületen. 2024. évtől minden évben november 2. és 30. között lehet majd benyújtani a szerkezetátalakítási támogatási kérelmeket.

A támogatási kérelem a benyújtás borpiaci évétől számított legfeljebb három egymást követő borpiaci évben tervezett tevékenységeket tartalmazhat. Az adott intézkedés - a rendeletben meghatározott feltételek mellett - egy vagy legfeljebb két egymást követő borpiaci év alatt hajtható végre.

A Kincstár által jóváhagyott támogatási kérelem szerint befejezett tevékenységre vonatkozó kifizetési kérelem az elektronikus űrlapkitöltő felületen nyújtható be, legkésőbb az intézkedés végrehajtásának borpiaci évét követő borpiaci évben április 1. és július 1. között a Kincstár honlapján közzétett külön közleményben foglaltaknak megfelelően. A támogatható tevékenységek:

  • a fajtaváltás,
  • az ültetvény áttelepítése,
  • és a szőlőültetvény termesztéstechnológiai módszereinek javítása.

A rendelet meghatározza a minimális támogatható felületet is. Ennek értelmében támogatási kérelmet

  • termőhelyi kataszteri osztályba sorolt területek esetében: 5% és az alatti lejtésű területek esetében a legalább 0,2 ha nagyságú; 5% feletti lejtésű területek esetében a legalább 0,1 ha nagyságú,
  • II. termőhelyi kataszteri osztályba sorolt területek esetében a legalább 0,2 ha nagyságú összefüggő területen megvalósított tevékenységekre lehet benyújtani.

A támogatás összege és intenzitása

A Kincstár a támogatási kérelmeket legfeljebb 50 millió euró keretösszeg mértékéig hagyja jóvá. A szőlőültetvény termesztés-technológiai módszereinek javítása tevékenységre a jóváhagyható összeg legfeljebb 10%-a fordítható.

A támogatás a végrehajtott tevékenység költségeihez való hozzájárulásból, valamint fajtaváltás és ültetvény-áttelepítés esetén a bevételkiesést ellentételező pénzbeli kompenzációból áll. A támogatás mértéke a Rendelet 3. és 4. mellékletében meghatározott költségátalányok és kompenzáció

  1. 75%-a, ha a szerkezetátalakítással érintett terület kevésbé fejlett régióban vagy világörökségi területen fekszik;
  2. 60%-a, ha az intézkedéssel érintett terület nem kevésbé fejlett területen vagy nem világörökségi területen fekszik, azonban az intézkedéssel érintett terület fekvése szerinti földrajzi árujelző (OEM vagy OFJ) szerkezetátalakítási tervének megfelel;
  3. 50%-a, ha az egyéni terv egyetlen szerkezetátalakítási tervnek sem felel meg.

A támogatási összegeket intézkedésenként és elvégzett műveletenként részletesen a Rendelet 3-4. melléklete tartalmazza. A támogatott hektáronkénti költségátalány mértéke a végrehajtott műveletektől, a tőszámtól, a felhasznált szaporítóanyag típusától, az ültetvény lejtésétől, termesztéstechnológiától függően megközelítőleg 5-16 ezer euró/hektár támogatási összeg között alakul.

Az Agrárkamara a támogatási kérelmek benyújtásával kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatási kérelem részét képező újratelepítési engedélyek kiadása az ültetvény helye szerint illetékes hegybírónál történik. A támogatás egyes eseteiben helyszíni szemlét is el kell végeznie a hegybírónak, amelynek hosszabb lehet az időigénye. Ezért a NAK azt javasolta, hogy a kérelmek benyújtását ne hagyják az utolsó pillanatra. A HNT tájékoztatása alapján a hegybírók az engedélyeket és a helyszíni szemle jegyzőkönyvét jellemzően 5 munkanapon belül tudják kiállítani, de a határidő a beérkezett kérelmek számával egyidejűleg változhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?