Itt a rendelet: ezt a kérelmet sokaknak be kell adni április 15-ig

Itt a rendelet: ezt a kérelmet sokaknak be kell adni április 15-ig

agrarszektor.hu
A napokban két olyan jogszabály is megjelent, amely a dohánytermesztés támogatásáról szólt. Ezek értelmében a következő pályázatbeadási időszakban is lehetősége nyílik a gazdálkodóknak arra, hogy az elmúlt két évben bevezetett eljárások alapján kérelmezzenek támogatást a tevékenységükre. A támogatási kérelmek beadására a termelőknek 2024. április 1-15. között van lehetősége.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Két jogszabály is megjelent a napokban a dohánytermesztéssel kapcsolatban. Egyrészt „A dohány szerkezetátalakítási nemzeti programról és az azzal összefüggésben igényelhető csekély összegű támogatások feltételeinek megállapításáról” szóló 53/2015. (IX. 14.) FM rendelet módosítása, mely a 2024. évben is „szunnyadó” állapotban tartja a hatályos rendeletet, másrészt a dohányágazat működéséhez és a COVID–19 világjárvány ágazatra gyakorolt gazdasági negatívumainak az ellentételezéséhez nyújtott támogatásról szóló 11/2022. (III. 25.) AM rendelet módosítása, mely meghosszabbítja a finanszírozási lehetőséget a „válságtámogatás” terhére - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Ezeknek megfelelően a következő beadási időszakban is lehetősége nyílik a gazdálkodóknak arra, hogy az elmúlt két évben bevezetett eljárások alapján kérelmezzenek. Fontos feltétele a támogatás igénybevételének, hogy az minősül 2024-ben dohánytermelőnek, akinek érvényes felvásárlási szerződése van valamelyik elsődleges feldolgozóval. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalók:

  • Támogatási kérelem beadása: április 1-15. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően.
  • A Kincstár döntése: a Kincstár legkésőbb 2024. június 30-áig dönt a támogatás szempontjából figyelembe vehető referencia terület hektárban kifejezett nagyságáról és a támogatás összegéről.
  • Értékhatár túllépés: amennyiben a dohánytermelő támogatási kérelmét részben vagy teljesen elutasítják a de minimis keretének kimerülése miatt, akkor a dohánytermelő augusztus 1. és 15. között mezőgazdasági csekély összegű támogatás igénylésére jogosult az értékhatár túllépése miatt elutasított összeg, de legfeljebb a mezőgazdasági termelő rendelkezésére álló szabad mezőgazdasági csekély összegű támogatási keret forintban kifejezett összegéig. (A Kincstár legkésőbb 2024. október 31-éig dönt a mezőgazdasági csekély összegű támogatás összegéről.)
  • Kifizetési kérelem beadása: 2025. február 1-je és 15-e között.

A hatályos szabályok szerint a dohány magot, palántát, növényt, levelet birtoklóknak, így különösen, de nem kizárólag a termelőknek NAV nyilvántartási számmal kell rendelkezniük. Ez minden évben addig érvényes, míg a felvásárlóval kötött szerződés érvényes, tehát -aki még nem tette meg- annak hamarosan meg kell hosszabbítania a nyilvántartását a NAV_J37-es nyomtatványon. A termeltetési szerződések általában március 31-ig érvényesek. Ha eddig nem kérik a hosszabbítást, akkor ugyanezen a nyomtatványon új regisztrációt kell mihamarabb indítani, hogy megmaradjon a jogfolytonosság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58