Rengeteg magyarnak járhat rendkívüli támogatás: milliárdokat osztanak szét

Rengeteg magyarnak járhat rendkívüli támogatás: milliárdokat osztanak szét

agrarszektor.hu
Megjelent a Magyar Közlönyben az agrárminiszter legfrissebb rendelete az Ukrajnából származó kukorica megnövekedett behozatala miatt a mezőgazdasági termelőket érintő gazdasági veszteség kompenzációjáról. A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg az agrárminiszter 53/2023. (IX. 13.) AM rendelete az Ukrajnából származó kukorica megnövekedett behozatala miatt a mezőgazdasági termelőket érintő gazdasági veszteség kompenzációjáról. A rendelet értelmében az a mezőgazdasági termelő, aki az Ukrajnából származó kukorica megnövekedett behozatala miatt gazdasági veszteséget szenvedett el, ennek részbeni kompenzációja céljából rendkívüli támogatás formájában nyújtott, vissza nem térítendő támogatás (a továbbiakban: támogatás) igénybevételére jogosult. A támogatás alapja a mezőgazdasági termelő 2022. évi egységes kérelme alapján a legfeljebb 500 hektár nagyságú egységes területalapú támogatási kérelmére jóváhagyott területen belüli legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület. Nem jogosult azonban a támogatás igénybevételére az a mezőgazdasági termelő, aki a 2022. évi egységes kérelme alapján 500 hektárt meghaladó jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkezik, és ezen belül 100 hektárt meghaladó kukorica termőterület után részesült támogatásban.

A támogatás rendelkezésre álló keretösszege legfeljebb 15,93 millió eurónak megfelelő forintösszeg. A támogatás igénybevételére az a mezőgazdasági termelő jogosult, aki

  • a) a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások eljárási rendjéről szóló 2022. évi LXV. törvény 10. § (2) bekezdés c) pontja szerinti kedvezményezett;
  • b) a 2022. évi egységes kérelme alapján véglegessé vált döntéssel lezárt, legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkezik, és ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület után
    részesült támogatásban;
  • c) a 2023. évi egységes kérelmében alapszintű jövedelemtámogatás iránti kérelmet nyújtott be;
  • d) az 1. mellékletben felsorolt, a cégnyilvántartásban szereplő adatok szerint és a Gazdasági tevékenységek
    egységes ágazati osztályozási rendszere (a továbbiakban: TEÁOR) szerinti TEÁOR'08 alá tartozó tevékenységet folytató vállalkozás (a továbbiakban: vevő) részére a 2023. május 15. napjától a 2023. szeptember 15. napjáig terjedő időszakban legalább 10 tonna mennyiségű saját termésű kukoricát értékesített;
  • e) a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában nem áll felszámolási, végelszámolási eljárás, csődeljárás, illetve egyéb, a megszüntetésére irányuló eljárás alatt, és megfelel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. § (1) bekezdés a) és c) pontjában foglalt követelményeknek;
  • f) valamint a kérelembenyújtással egyidejűleg nyilatkozik az e) pontban foglaltakról.

Az feltételeket teljesítő mezőgazdasági termelő által igénybe vehető hektáronkénti támogatás összege a támogatás keretösszege és az összes, a feltételeket teljesítő mezőgazdasági termelő vonatkozásában jóváhagyott kukorica termőterület hányadosaként kerül meghatározásra. Nem jogosult a támogatás igénybevételére az a termelő, akinek vagy amelynek kukorica termőterületére a 2022. kárenyhítési év vonatkozásában benyújtott kárenyhítő juttatás iránti kérelmére a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény 14. § (2) bekezdése alapján az agrárkár-megállapító szerv 100% mértékű hozamcsökkenést állapított meg.

A rendelet kiemeli, hogy a támogatási kérelmet, amely egyben kifizetési kérelemnek is minősül (a továbbiakban együtt: kérelem) a mezőgazdasági termelő 2023. október 1. és 2023. október 15. között nyújthatja be az erre a célra rendszeresített elektronikus felületen a Nemzeti Kifizető Ügynökséghez. Egy mezőgazdasági termelő egy kérelmet nyújthat be. A támogatási jogosultság megállapításához elegendő 10 tonna mennyiségű értékesítést igazolni.

A kérelemnek tartalmaznia kell a mezőgazdasági termelő ügyfél-azonosítóját, az értékesítési igazoláson szereplő vevő(k) nevét, illetve adószámát, az értékesítési igazoláson szereplő vevő(k) tevékenységének 1. melléklet szerinti kódját, az igazoláson szereplő vevő(k) részére értékesített kukorica mennyiségét (tonna), és az erről keletkezett számla teljesítési dátumát vagy a felvásárlási jegy kiállítási dátumát, valamint a szükséges nyilatkozatokat. A mezőgazdasági termelőnek a kérelméhez mellékelnie kell az értékesítés igazolását a mezőgazdasági termelő által kiállított számlával vagy a számára kiállított felvásárlási jeggyel, valamint az értékesített kukorica saját termelésből való származását alátámasztó nyilatkozattal.

A kérelem a benyújtását követő naptól számított két napon belül, de legkésőbb a meghatározott benyújtási határidő végéig, az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül módosítható. Módosítás esetén az utolsó benyújtott kérelmet kell elbírálni. A kérelem benyújtásának időpontja az utolsó módosító kérelem benyújtásának időpontja. Hiányosan benyújtott kérelem esetén a Nemzeti Kifizető Ügynökség a mezőgazdasági termelőt hiánypótlásra szólítja fel. A Nemzeti Kifizető Ügynökség a hiánytalanul benyújtott kérelmekről a rendelkezésre álló dokumentumok alapján döntést hoz, és a kérelem egészben vagy részben történt jóváhagyása esetén a támogatást - a forrás rendelkezésre állása esetén - legkésőbb 2023. december 31. napjáig folyósítja a mezőgazdasági termelő részére. A támogatás összegét a Nemzeti Kifizető Ügynökség a bulgáriai, magyarországi, lengyelországi, romániai és szlovákiai gabona- és olajosmag-ágazatnak nyújtandó szükséghelyzeti támogatási intézkedésről szóló, 2023. június 30-i (EU) 2023/1343 bizottsági végrehajtási rendelet 1. cikk (5) bekezdésében meghatározott forint/euró átváltási árfolyam alapján euróban határozza meg, és forintban folyósítja.

A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba. A rendelet a bulgáriai, magyarországi, lengyelországi, romániai és szlovákiai gabona- és olajosmag-ágazatnak nyújtandó szükséghelyzeti támogatási intézkedésről szóló, 2023. június 30-i (EU) 2023/1343 bizottsági végrehajtási rendelet hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?