Hagyományok kontra napelem - afgán gazdálkodás ma

agrarszektor.hu
Afganisztán saját múltjában, hagyományaiban gyökerezik a megoldás a jövőre nézve, írja Patricia McArdle az afganisztáni élelmiszerekről és helyi energiaforrásokról szóló esszéjében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az afganisztáni farmerek, akik az ottani lakosság megdöbbentő 80 százalékát teszik ki, segítségre szorulnak, hogy újra életet lehelhessenek egykor buja, termékeny, legfőképpen gyümölcs- és dióültetvényeikbe, amelyek évszázadok óta biztosítanak útravalót a közép-ázsiai Selyem Úton átkelőknek.

A nyugatról érkező segítség legnagyobb része bár nagyszabású, de túlzottan költséges és nehezen fenntartható, továbbá figyelmen kívül hagyja az őshonos és jól bevált helyi mezőgazdasági, földművelési gyakorlatot.

Tény, hogy a fejlődéshez elengedhetetlen az afgánok technikai képzése: meg kell őket ismertetni a low-tech és az alacsony költségvetésű technológiákkal, így például a napelemmel vagy gravitációval működtetett öntözőberendezésekkel és a földalatti tárolórendszerek lehetőségével, hiszen ezekhez nincs szükség üzemanyagra.

Ezt az utat választotta Afganisztán több száz falujában számos helyi, alulról szerveződő fejlesztési szervezet is, például a Global Partnership, drága, külföldi vállalkozók közbenjárása nélkül. Ennek keretén belül magasan képzett szakemberek tréningezik a helyi afgán gazdálkodókat, földműveseket, akik tulajdonjoggal rendelkeznek, valamint kezeskednek a folyamatokért és az eredményekért, csak úgy, mint őseik tették generációkon át.

 

forrás: nytimes.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31