Hétfőtől elérhető az új krízisbiztosítási rendszer: sokat bukhat, aki nem él vele

Hétfőtől elérhető az új krízisbiztosítási rendszer: sokat bukhat, aki nem él vele

agrarszektor.hu
Hétfőtől csatlakozhatnak a gazdák a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerhez. Az új kockázatkezelési eszköz a többi konstrukciótól eltérően már nemcsak az időjárás - például a jégeső vagy az aszály - okozta károk esetén nyújtanak védelmet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agrárminisztérium által létrehozott rendszer az egyéb kockázatokra is kiterjed: az állat-, növénybetegségekből, a piaci árak csökkenéséből, a piacvesztésből, az árfolyamváltozásokból vagy a termelés során felmerülő költségnövekedésből adódó jövedelemcsökkenés részbeni kompenzálására is alkalmas, írta meg a Magyar Nemzet. A mezőgazdasági termelők öngondoskodásán is alapuló krízisbiztosítás tehát ellensúlyozhatja az előre nem látható gazdasági és természeti események okozta termelői károkból adódó jövedelemcsökkenést. A rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy a növénytermesztők mellett az állattenyésztők előtt is nyitva áll, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kockázatkezelési alapból a termelő automatikus krízisbiztosítási kompenzációra tarthat igényt, ha az elmúlt három év átlaga alapján számolt jövedelme legalább 30%-kal visszaesik. A termelő jövedelemkiesésének legfeljebb 69,9%-a kompenzálható. Az átlagos jövedelem megállapításához a gazdálkodónak meg kell adnia az előző három év gazdálkodási adatait.

A kompenzációs kifizetésekre nemcsak az évente befizetett termelői hozzájárulások nyújtanak fedezetet, hanem az azt kiegészítő vidékfejlesztési támogatás is. A krízisbiztosítási rendszer fedezetének 30%-a a termelői befizetésekből, 70%-a pedig a vidékfejlesztési támogatásból adódik össze.

A rendszer működtetésével összefüggő feladatokat a Magyar Államkincstár látja el. A rendszerhez önkéntes alapon, kérelem benyújtásával lehet csatlakozni. A belépésre évente egy meghatározott időszakban, februárban van csak lehetőség. A gazdálkodó a belépés napját követő harmadik évben szüntetheti csak meg a részvételét a krízisrendszerben. Az igénybevétel feltétele emellett a legalább hároméves működés, az átlátható költségvetés és a jövedelmet érintő adatszolgáltatási kötelezettség elfogadása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?