2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Agrárpénzek

Így osztják szét a milliárdokat - Kihívásokból nem lesz hiány

Olyan változások részesei vagyunk az unióban és globális szinten is, amelyekkel még egy hónappal ezelőtt nem is számoltunk - jelentette ki Jakab István, az országgyűlés alelnöke és a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai rendezvénysorozatának debreceni állomásán. A szakember szerint az élet-és versenyképes gazdaságok létrehozása mellett a szaktanácsadói hálózat megerősítése is kiemelt figyelmet kap az elkövetkező években.
 
 

Vagy jól használjuk fel a forrásokat, vagy vesztesként jövünk ki az előttünk álló időszakból – fogalmazott Jakab István. A szakember szerint a stabilitás megteremtése mind az ország, mind a gazdaság számára elengedhetetlen, ezért a Vidékfejlesztési Program lehetőségeinek megfelelő kihasználása kulcsfontosságú.

Mint ismeretes, 2020 után bizonytalanná vált az uniós források jövője, ezért különösen fontos, hogy a jelenlegi költségvetési ciklusban körültekintően használjuk fel a rendelkezésünkre álló uniós pénzeket - emelte ki Győrffy Balázs, a NAK elnöke. A program elfogadása szakmai okok és politikai viták miatt hosszasnak bizonyult. Több hónapig húzódó vitákat folytattunk azért, hogy a magyar gazdáknak megfelelő Vidékfejlesztési Programot dolgozzunk ki, de végül sikerrel jártunk - tette hozzá.

Augusztusban az Európai Bizottság elfogadta a Vidékfejlesztési Programot, a közös agrárpolitika (KAP) forrásai ugyan nem csökkentek a jelenlegi időszakban, de 2020 után nem biztos, hogy lesznek ilyen forrásaink – mondta Viski József agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár. Most kell megteremteni azt a versenyképességet, amellyel a magyar gazdák fel tudnak zárkózni uniós társaikhoz. Forrásbeli átrendeződések történtek, a rendelkezésre álló 1300 milliárd forint nyolcvan százalékát a mikro-kis és középvállalkozásoknak, családi és őstermelőknek szánjuk, így a nagyvállalatok nem viszik el ezeket a forrásokat a kisebb versenytársaik elől. Emellett kiemelt cél az is, hogy minél több beruházás valósuljon meg és minél több munkahely jöjjön létre.

Az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) forrásokból is többen részesülnek majd. Erre 200 milliárd forintot szánunk, a Natura és a Leader programokra is 60 milliárd forinttal készülünk. A vidékfejlesztési program kiemelt szempontjai a munkahelyteremtés, mikro-, kis-, és közepes vállalkozások versenyképességének fokozása, a termelékenység növelése és a fenntarthatóság.

Nem jogcím rendeletekkel, hanem pályázati felhívásokkal fogunk kommunikálni, és pályázat előkészítő munkacsoportokkal segítjük a gazdákat. 2015-ben és 2016-ban az összes pályázati felhívásunkat szeretnénk megjelentetni. A rendezőelvek változása mellett a pályázatok elbírálása is egyszerűsödik, a kormány új, egységes eljárási rendszert vezetett be - mutatott rá Viski József.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu