2021. február 28. vasárnap Elemér

Hírek - Agrárpénzek

Itt a bejelentés: már folynak a tárgyalások a magyar gazdák terheinek könnyítéséről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) intenzív egyeztetést folytat az illetékes döntéshozókkal arról, hogy – a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel – egyszerűsödjön az egységes kérelmek beadásának ügyrendje. A falugazdászok minden hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük benyújtásában. Az ügyintézés során elsősorban telefonos kapcsolattartásra törekednek, amennyiben mégis szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után lesz lehetőség.
 
 

A gazdálkodók számára kulcsfontosságú területalapú támogatási kérelmek 70%-át (mintegy 115 ezer kérelmet) minden évben a NAK falugazdászai adják be. Ezzel az ingyenes szolgáltatással 2014 óta több mint 1000 milliárd forint támogatás megszerzéséhez nyújtott segítséget a köztestület. A NAK idén is kiemelt figyelmet fordít az egységes kérelmek szankciómentes beadásának 2020. április 6. és május 15. közötti idejére. Az Agrárszektor a közelmúltban interjút készített Győrffy Balázzsal, ahol ez a kérdés is felmerült.

A kamara – a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt – egyeztetéseket folytat az illetékes döntéshozókkal, hogy elkerülhető legyen több tízezer olyan személyes találkozó, ami csak a meghatalmazások másik falugazdász általi megkötéséhez lenne szükséges. A kamarát az a cél vezérli, hogy lehetőleg személyes gazdálkodói jelenlét nélküli ügyintézéssel, de a falugazdászok közreműködésével a május 15-i szankciómentes beadási határnapig benyújtható legyen valamennyi érintett kamarai tag egységes kérelme. A NAK egyúttal hangsúlyozza, hogy a falugazdászok minden hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük beadásában.

A NAK – tagjai és munkavállalói egészségének védelme érdekében – korlátozta a falugazdász-irodák ügyfélfogadási rendjét. Ez a rendelkezés a kérelembeadási időszak alatt is hatályban marad. A falugazdászok így a kérelembeadási ügyintézés során elsősorban telefonos kapcsolattartásra törekednek. Amennyiben mégis szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után lesz lehetőség. Az esetleges személyes ügyintézés idején a kamara – szakértő által kialakított protokoll alapján – gondoskodik a falugazdász-irodák biztonságos kialakításáról, a kézfertőtlenítők elhelyezéséről, illetve a személyek közötti kellő távolságok betartásáról.

Azon kamarai tagokat, akik korábban is falugazdász közreműködésével adták be a kérelmüket, a falugazdászok időpont-egyeztetés miatt keresik telefonon, legkésőbb április 20-ig. Az előre egyeztetett ügyfélfogadás ugyanis segít a hatékonyabb és gyorsabb ügyintézésben. Így a NAK ezúton is kéri tagjait, hogy – a telefonos egyeztetés előtt – ne keressék fel személyesen a megszokott falugazdász-irodát. Amennyiben a jelzett időpontig nem érkezett értesítés, a kamarai központi ügyfélszolgálat díjmentesen hívható 06-80/900-365 számán, vagy az ugyfelszolgalat@nak.hu címén kérhető felvilágosítás.

Azon kamarai tagok, akik új ügyfélként ettől az évtől kívánják igénybe venni a falugazdászok segítségét, a mielőbbi kapcsolat- és adatfelvétel, valamint időpont-egyeztetés érdekében szintén a központi ügyfélszolgálatot keressék a fenti elérhetőségeken.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu