Jól jártak a magyar családi gazdaságok: komoly kedvezményeket kaptak

Jól jártak a magyar családi gazdaságok: komoly kedvezményeket kaptak

MTI
Az elmúlt tizenkét év a családi gazdaságok, a családokon alapuló kis-és közepes gazdaságok megerősítésének, "helyzetbe hozásának" évtizede volt - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Debreceni Egyetem szolnoki campusán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Feldman Zsolt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett Nőnapi Gazdaasszony Fórum című szakmai rendezvényen azt mondta, hogy a családi gazdaság mindig azt a családot jelentette, jelenti, ahol nők és férfiak, gyermekek, szülők, nagyszülők egymást segítve igyekeznek a jövőt építeni. Az államtitkár emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban korszerű, átlátható és alapvetően életszerű működési feltételeket biztosítottak a családi gazdaságok számára, megújították a családi gazdaságok szabályozását. Feldman Zsolt megemlítette, hogy létrejött a gazdaságátadási szabályozási csomag, amely a generációk közötti átadást szeretné könnyebbé tenni. Elkötelezettek, hogy ehhez a következő időszakban pénzügyi támogatási eszközöket is rendeljenek.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az őstermelő családi gazdaságok számára kedvező adózási környezetet teremtettek. Példaként említette továbbá, hogy 2021 év elejétől új, 1500 milliárd forint értékű pályázati csomagot biztosítottak a gazdálkodók, az élelmiszergazdaság szereplői számára. Feldman Zsolt hozzátette: március végéig kifizetik a területalapú támogatásokat és a kapcsolódó agrár-környezetgazdálkodási támogatásokat, hogy a tavaszi munkákhoz szükséges likviditást, finanszírozást biztosítani tudják, valamint azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt tíz évben a magyar agrárium termelékenysége, hatékonysága a második legnagyobb mértékben nőtt az Európai Unióban. Amint fogalmazott, a magyar agrárium felkerült az európai mezőgazdaság térképére.

Feldman Zsolt kiemelte, hogy a 2023-ban induló új támogatáspolitikai ciklusban a tervek szerint a források több mint 50%-ával azt a fejlesztéspolitikai irányt szeretnék folytatni, amelynek kedvezményezettjei voltak a kis- és közepes gazdaságok, a családi gazdaságok az elmúlt években. Ehhez az kell, hogy az Európai Bizottság ezt a stratégiai tervet időben és a benyújtottnak megfelelő tartalommal elfogadja. Az államtitkár megjegyezte: a világ legnagyobb gabonaexportőrei jelen pillanatban nem képesek biztosítani a korábbi ellátási feladataikat, így különösen nagy értéke van annak, hogy biztonságban tudunk a magyar élelmiszerre számítani.

Detre Miklós, a Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokért felelős elnökhelyettese elmondta: a MÁK, mint az agrártámogatások kifizetéséért felelős szervezet, mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdálkodók minél hamarabb juthassanak az agrártámogatásokhoz. Az idén az egységes kérelemhez kötődő támogatások 95 százalékát a tervek szerint március 31-ig, három hónappal a tényleges határidő előtt, teljesíteni fogják - mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?