2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Agrárpénzek

Két és fél millió forintra büntették az Agrofert tulajdonosát

Január 21-én kétszázezer korona (2,52 millió forint) büntetést szabott ki a Prága melletti Cernosice kisváros polgármesteri hivatala Andrej Babis cseh kormányfőre egy közigazgatási eljárás során - közölte ma a Novinky.cz hírportál bizalmas értesülésekre hivatkozva. Oka a politikusi és üzletemberi pozíciók összeférhetetlensége.
 
 

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A cernosicei hivatal a Transparency International (TI) szervezet beadványa alapján tavaly augusztus óta foglalkozott az üggyel. A szervezet beadványában azt állította, hogy Andrej Babis megsérti az összeférhetetlenségi törvényt azzal, hogy mint közéleti személyiség az Agrofert holdingon keresztül továbbra is médiumok vannak a tulajdonában, amelyeket befolyásol.

Andrej Babis továbbra is két széken ül, vállalkozó és politikus egyben. A két szerep kölcsönösen befolyásolja egymást, és kárt okozhat a közérdeknek mind Csehországban, mind az Európai Unióban"

 - mondta David Ondrácek, a cseh TI igazgatója újságíróknak. A miniszterelnök szerint Ondrácek személyes indítékokból háborút folytat ellene, s célja, hogy kiszorítsa őt a politikából és a közéletből. "Egy városi hivatalnak januárban inkább a hóeltakarítással, semmint ilyen bonyolult jogi témákkal kellene foglalkoznia. Kétlem, hogy a hivatalnokok képesek megfelelő módon átlátni az ügyet" - reagált Babis a döntésre, amelyet politikai indíttatásúnak és alaptalannak minősített.

Andrej Babis (Forrás: civilhetes.net)

Andrej Babis a cseh összeférhetetlenségi törvénynek megfelelően két éve egy speciális alapba helyezte el a tulajdonában lévő Agrofert holdingot és a médiát, a Mladá Fronta Dnes, valamint a Lidové Noviny című országos véleményformáló napilapokat. Az ellenzéki politikusok és a sajtó egy része azonban azt állítja: mindezek ellenére Babis továbbra is befolyásolja ezeket a lapokat. Babis a bírálatokat visszautasította. A közigazgatási eljárás a hatályos cseh törvények szerint nem nyilvános.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu